Rejtélyes szobrok kerültek elő egy Balaton melletti erdőből

Egy balatonszentgyörgyi erdőben bukkantak rá az öt darab értékes műtárgyra. Ezt tudni eddig a rejtélyes szobrokról.

A Balaton legújabb kincsei

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum számolt be a szerencsés felfedezésről, amely nyomán több műkincs birtokosa lett miután egy kiránduló elrejtett szobrokat talált egy Balaton melletti erdőben. „A Zala folyótól délre, Balatonszentgyörgy területén egy lelkes erdőjáró találta az elrejtett szobrokat. Az öt szobor a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével került be múzeumunkba, ahol a dokumentációt elkezdték kollégáink. A művek útja az erdőtől a múzeumig vezetett. Nyitott kérdésként feltehető, ki és miért rejtette el a szobrokat?” – írták a közösségi oldalukon kedden megjelent posztban.

A hirbalaton.hu közölt további információkat a különleges műkincsekről. A portál azt írja, a nőalakok 1850 után készülhettek és valószínűleg Somogy északi részén állhattak, mint útmenti kereszt alatt lévő szobrok.

Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum muzeológus-művészettörténésze elmondása alapján a kereszteket régen még magánfinanszírozásból állították az utak mentén, ezért fontos volt azt megvizsgálni, hogy valaki tett-e feljelentést ezeknek a szobroknak az eltűnése miatt, azonban kiderült: senki sem kereste az öt nőalakot. A megtalálás helyén semmilyen szakrális épület nem állhatott korábban, így biztosan máshonnan származnak a szobrok, amelyeket szándékoltan gyűjtötték egybe, tette hozzá a szakember.

A kutatók a megtalált rejtélyes szobrok anyagából indulnak ki, hogy kiderítsék tényleges eredetüket. Vélhetően Reziből származott a 19-ik század második felére datálható szobrok alapanyaga. Ebben az időben Keszthelyen és Kéthelyen működött olyan műhely, ahol a mesterek dolgozhattak az alkotásokon.

A Rippl-Rónai Múzeum bejegyzését és a szobrokról közzétett fotókat itt tudod megnézni:

A közel 900 halálos áldozattal járó kompkatasztrófa okait még 27 évvel a hajó elsüllyedése után is kutatják.

Leadfotó: 123rf

Oldalak