Találd meg a lelki békédet hazánk meseszép sztúpáinak egyikénél!

Tégy utazást a buddhista világban és leld meg a megvilágosodást!

A buddhizmus „templomai”

A halomra emlékeztető, csúcsos sztúpák buddhista vallási építmények. A legenda úgy tartja, hogy Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották el. Majd i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket az eredetileg földhalomból készült épületeket, és a hamvakat még tovább osztotta az általa épített több ezer sztúpában.

Ha te is a lelki békédet keresed vagy szeretnél egy misztikával átitatott, a kelet varázsát idéző épületben feltöltődni, látogass el a sztúpák egyikébe, amelyek az 5 elem szimbolikája szerint épültek. De jó, ha tudod, hogy a sztúpák között akadnak olyanok, amelyek magánterületen találhatóak, így előzetes egyeztetésre van szükség ahhoz, hogy megtekintsd őket.

Az egyik ilyen magántulajdonban lévő építményt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében leled. Az úszói sztúpát a Nyugati Tanítvány Sztúpának is nevezik. Az 1987-ben épült aprócska, de mégis nyugalmat árasztó remekművet ugyancsak Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére emelték. Uszó egyik ikonikus építményét Dharmakírti Padmavadzsra szentelte fel, aminek az Uszó Buddhista Oktatási Kulturális és Elvonulási Központ kertje ad otthont.

Nézd meg galériánkban a többi mesébe illő sztúpát!

Varázslatos sztúpák kis hazánkban

Az egyik legrégebbi, legnagyobb és egyben legnevezetesebb buddhista szentély az országban Zalaszántón látogatható meg. 1992-ben épült a 30 méter magas, 24 méter széles impozáns fehér épület. Építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek az építmény talapzatába. Maga a 14. dalai láma, Tenzin Gyatso avatta fel és a belsejében pedig Buddha földi maradványainak apró darabjait őrzik. Az Emberi Jogok Parkjához tartozó szentély úgy bújik meg a fák között, mintha egy elvarázsolt kastély lenne.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Oldalak