Egyelőre még marad a hőség, ekkor érkezhet az enyhülés

Vörös kód van érvényben – a mostani a negyedik hőhullám ezen a nyáron –, de már látni a kánikula végét, ami ekkor jön el a meteorológusok szerint.

Szerdai időjárás előrejelzés

Kedden ismét életbe lépett a vörös kód a hőség miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzését és az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadót figyelembe véve július 27-e 8 órától július 29-e 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést.

Ennek megfelelően szerdán is sok napsütésre lehet számítani, emellett viszont gomolyfelhők is képződnek. Napközben csak elvétve, késő délutántól az Észak-Dunántúlon helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati szél többfelé megerősödik, estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között valószínű.

Azonban már látni a hőség végét: az OMSZ előrejelzése alapján az északnyugati megyékben várhatóan szombatra, délkeleten viszont csak hétfőre mérséklődik érdemben a kánikula. Hétvégéig jellemzően száraz és meleg lesz az időjárás.

Mesterházy András meteorológus azt mondta: az enyhülést egy nyugat, északnyugat felől érkező hullámzó frontzóna hozza majd meg. Ennek hatására a hét végén már heves zivatarokra is készülni kell: viharos szél, jégeső és felhőszakadásszerű esőzés is lehet. Északnyugaton már ekkor jelentősen mérséklődhet a hőség: a csúcsértékek 30 fok körül várhatók. Délkeleten viszont még ekkor is 35 fok körüli meleg lehet. Utóbbi tájakon várhatóan csak hétfőn süllyed 30 fok alá a hőmérséklet.

Újabb hely a fővárosban, ahol fürdőzhetünk a Dunában, ráadásul teljesen ingyen.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak