Újabb hőhullámok vagy lehűlés? Így alakul időjárásunk augusztus első feléig

Sokszínű kép tárul elénk, ha górcső alá vesszük az elkövetkezendő hetek időjárását. Kapunk majd hideget-meleget elképesztő mennyiségben.

Jövő hónap elején újabb lehűlés jön

Az eddigi nyár leginkább az egymás után sorjázó hőhullámokról szólt, melyek nem pusztán egészségügyi, de olykor mentális szempontból is megviselik az embert. A tartós és drasztikus meleg elől csak az árnyat adó, kellemesen hűvös strandokra menekülhetünk, másképp nemigen védekezhetünk a forróság ellen - főként akkor nem, ha esetleg sűrűn kell a szabadban tartózkodnunk (akár munkavégzés miatt, akár más okból). Az elmúlt időszakban egy markáns, hosszabb ideig tartó lehűlés következményeit élvezhettük (a hőmérséklet - igaz, csak rövid időre, de - az ilyenkor egyébként szokásos 28-30 Celsius-fokon normalizálódott), most azonban egy újabb hőhullám érte el Magyarországot.

Mire számíthatunk augusztusban?

Sajnos az igazi, enyhet adó lehűlés csak hétvégén, szombaton és vasárnap érkezik, ekkor ugyanis szinte mindenhol záporok és zivatarok várhatók majd az országban, a hőmérséklet pedig 38-40 fokról 30-32 fokig mérséklődik. A hidegfront újabb, hétfői rohama véget vet az újabb hőhullámnak, visszaáll a zonalitás, a hőmérséklet pedig 27-30 fokra csökken - írja a 24.hu.

Csakhogy nem sokáig élvezhetjük ezt a helyzetet, augusztus 10-én ugyanis újabb felmelegedés veszi kezdetét az Agronaptár előrejelzése szerint.

Augusztus 10-én újabb több napos hőhullám érkezik, szóval korai lenne azt gondolnunk, hogy az év nyolcadik hónapja kevésbé szól majd a szélsőségekről, mint a július (vagy akár a június). Augusztus 14-15. körül azonban újabb lehűlés érkezik, de a jelenlegi számítások szerint ez sem bizonyul majd tartósnak. Úgy tűnik, augusztus számos további hőhullámot hoz majd - jobb, ha erre már most felkészülünk lélekben.

Gyönyörű alkonyat augusztusban

Fotó: 123rf

Rózsaszínné vált egy patagóniai lagúna Argentína déli részén. A jelenség aggasztó a helyi lakosok és a hatóságok számára is.

Leadfotó: 123rf

Oldalak