Ettől olyan verhetetlen a cseh sör - a prágai Staropramen gyárban jártunk

A legnagyobb öröm a söröm - nekünk legalábbis az volt, amikor eltölthettünk két napot abban a prágai sörgyárban, mely idén ünnepli 150. évfordulóját. A különleges alkalomból körbevezettek minket a kulisszák mögött, és betekintést nyerhettünk a cseh sör készítésének folyamatába. Beszámoló.

150 év

1869. Az év, amikor átadják a Szuezi-csatornát, az osztrák-magyar posta bevezeti a világ első levelezőlapját, Jules Verne megjelenteti a Nemo kapitányt, Gustav Noback pedig október 23-án bemutatja az alapítóknak a prágai sörgyár terveit. Bár egyik sem elhanyagolható esemény, számunkra most leginkább az utolsónak van apropója, ugyanis a Staropramen idén ünnepli 150. évfordulóját, melynek keretében volt szerencsénk ellátogatni Prágába, körbenézni a gyárban, és egy kicsit közelebbről megismerkedni a cseh sör készítésének folyamatával. Az első csapolást anno május 1-jén tartották, szinte hihetetlen, hogy azóta eltelt másfél évszázad, az meg pláne katartikus élmény volt, amikor az épület falai között sétálva mi is a tiszta, friss és - nem tudok rá jobb szót - zamatos sört kóstolhattuk egyenesen a csőből, és bár azt mondják, korsóból esik a legjobban, ezt megcáfoltuk - így az "eredeti" csapból sokkal finomabb volt.

Csehország, de főként Prága a sörfogyasztás, a sörkultúra fellegvára. Szoktak azzal viccelődni, hogy ez a nép csak azért termel gabonát, hogy aztán folyékony kenyeret csinálhasson belőle. Anno, a kezdet kezdetén (úgy az 1100-as évek elején) a gyártás, valamint az ital árusítása a szerzetesek projektje volt, később pedig királyi monopóliummá vált. 1818-ra olyan fontossá vált az ipar, hogy kötelező jelleggel oktatták a szakiskolákban. A csehek profi szinten űzik évszázadok óta a sörfőzést, egyedi technikákkal dolgoznak, ezért lesz az ottani nedű sokkal teltebb ízű és - imádom rá ezt a szót - zamatos. Európa más részein szénsavval szokás csapolni, de Csehországban sűrített levegőt alkalmaznak, ami meggátolja, hogy mesterségesen szén-dioxiddal dúsított legyen a végeredmény.

Évforduló ünneplés

Szeptember 12-én a Staropramen 150. születésnapjának egész éves ünneplése ért tetőpontjára Prága szívében, a Smíchov negyedben található sörfőzdében. A világ minden tájáról, több mint 1300 vendég gyűlt össze az alapítás helyszínén. A jubileumi ünnepség középpontjában abszolút a brand története állt, a "fesztiválra" összesen 31 különböző országból érkeztek látogatók, hogy együtt ünnepeljék meg a sör egész világon átívelő történetét. Az este keretében finom ételek széles választékát kóstolhattuk meg, melyeket helyi sörfőzők válogatták úgy össze, hogy azok teljes harmóniában legyenek a márka portfóliójából felszolgált sörökkel. Nem mellesleg a helyszínen koronázta meg a bulit a legendás Nile Rodgers & Chic élő zenéje, így a szórakozás garantált volt.

A sörkészítés folyamata

A galériában található ábrán látható a sörfőzés folyamata, mellyel a prágai Staropramennél sikerült megismerkednünk. Lényege, hogy csak minőségi cseh alapanyagokat használnak, a kiinduló trió pedig itt is a víz, a maláta és a komló. A hagyományos főzés első fázisa a maláta előkészítése, mely során olyan enzimek aktiválódnak és termelődnek, amelyek a cefrézés során a malátában található keményítő és egyéb makromolekulák bontását végzik.

Ezt követően jön a cefrézés (maga a főzés). Európában az úgynevezett dekokciós eljárás az elterjedt, melynek esetén a malátaőrleményt nagy cefréző kádban langyos vízzel keverik, és a keverék egyharmad részét főzőüstbe eresztik. Ezt a részt itt fokozatosan forrásig melegítik, majd egy ideig forralják, aztán visszaszivattyúzzák a keverék többi részéhez a cefréző kádba. Ettől a cefre 50-55 fokra melegszik. Ugyanezt az eljárást még kétszer megismétlik, amire a cefre 62, majd 75 fokra melegszik fel. Ezután addig keverik a cefrét, míg a keményítő elcukrosodása befejeződik. (A prágai gyárban található Európa legnagyobb kádja.) A komlózás és erjedés már a végjáték, ennek lényege a sterilizálás, a fehérjék kicsapása. Az erjedés a cseheknél is a klasszikus kétfázisú - fő- és utóerjedés. Ezt követően jön a szűrés, majd végül a palackozás, illetve persze szállítás, aztán fogyasztás.

Nézd végig galériánkat, hogy elkalauzolhassunk a sörgyár falain belül!

Ezen a helyen, a prágai Smíchov negyedben 1869-ben egy maroknyi cseh kisiparos, kereskedő és tisztviselő írta alá ennek az ízig-vérig cseh sörfőzdének az alapító okiratát.
Kattints a további képekért!

Fotók, leadfotó: Wikipédia, Femcafe/Huszár Bianka

Oldalak