Schleswig-Holstein, a tengeri spa országa

Útikalauzunk ma Németország legészakibb szövetségi államába vezet. A kalandparkok, shopping, és tengeri finomságok földjére.

Persze nem muszáj ilyen felületesnek tűnő szórakozási formáknál leragadni, Schleswig-Holstein a természetes szépségével is lenyűgözi látogatóit, északon Dániával határos, partjait az Északi- és a Balti tenger mossa. Itt található a Watt-tenger Nemzeti Park, mely Szicíliától a Nordkap-szirtig a legnagyobb Európában. A komoly sportra vagy csupán aktív kikapcsolódásra vágyókat sem hagyja cserben e csodás vidék, csaknem húszezer (nem tévedés) kilométernyi kerékpárútjával, és a profi szörfösök legnagyobb világversenyével, mely nyaranta kerül megrendezésre a „kieli hét” fesztivál keretein belül. A kisgyerekes családok önfeledt kikapcsolódásáról a Tolk Schau szabadidőpark gondoskodik, hatalmas játszótereivel és állatsimogatóival, míg a felnőttek és nagyobbacska gyerekek Németország egyetlen tengeri élményparkjában a Hansa Parkban élvezhetik a világszínvonalú attrakciókat.

A tartomány nagyvárosai rengeteg lehetőséget kínálnak shoppingra, a modern bevásárlóközpontokban, vagy a történelmi hangulattal átitatott sok száz éves belvárosok piacain. Flensburgban járva például mindenképp érdemes meglátogatni a Kaufsmannhofot, ahol helyi mesterek portékáit is beszerezhetjük. Hajókirándulásokat téve a tengeri szigetekre sok ritka madárfajt figyelhetünk meg amint például Helgoland hatalmas vörös szikláin fészkelve nevelik fiókáikat. A szárazföld part menti városaiban a spa kultúra (sanus per aquam – egészség a víz által) magasiskoláját jelentő thalasso terápiában részesülhetünk, mely első sorban tengervizet és tengeri algákat alkalmaz közérzetünk javítására.

Ha fogékonyak vagyunk a felsorolt kalandok, gyönyörű tájak, szigetek különleges élővilága, és a kényeztetés mellett a kulturális gazdagságra is, akkor szinte csak körül kell néznünk, akárhol járjunk is a tengerek közti államban. Lépten nyomon történelmi kikötőkbe, kastélyokba, nemesi kúriákba, költők írók szülőházaiba, állandó kiállításokba és múzeumokba botlunk. Vétek kihagyni a Haithabu vikingmúzeumot, a magasabb kultúrára vágyók látogathatják Lübeckben a Günter Grass emlékházat, a romantika kedvelőit pedig tárt kapukkal várja a Glücksburg-kastély rózsakertje.

Helgoland sziget

Schleswig-Holstein régióinak a gasztronómiáját is minden odalátogatónak érdemes felfedeznie, mely első sorban a tengeri lények változatos elkészítésből, és Németország szerte ismert húsételek, hurkafélék - mint a pinkel – szakértő fogyasztásából áll, kiegészítve az egész tartományt átszelő sajtút termékeivel, és a híres lübecki marcipánnal. Mivel a holsteini ételeknek egy külön cikket is szánhatnánk, szánok is. Rövidesen olvashatjátok a sütés-főzés rovatban a vidék savát-borsát adó ételek receptjeit. Jó utat, és jó étvágyat kívánok!

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!