Nézz az égre! A héten ekkor lesz látható az év leglátványosabb csillaghullása

Érdemes lesz az eget kémlelni a hét második felében, augusztus 12-13. éjjelén lesznek ugyanis a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai.

2021-ben is jönnek a Perseidák

A Perseidák hullócsillagai az év legjobban megfigyelhető meteorzáporaként bukkannak fel az éjszakai égen. Óránként legalább 20-30 hullócsillagra lehet számítani a Perseidák maximumakor, ami idén csütörtök éjjel esedékes, de mivel a Perseida meteorraj tetőzése viszonylag hosszú ideig tart, így a környező éjszakákon, augusztus 11-én és 13-án éjjel is érdemes lesz az égboltot vizsgálni. A Perseidák sötétedéstől kezdődően, este 10 órától érkeznek az észak-keleti égbolt irányából. A felvillanások azonban a radiánstól távolabb, 40-50 fokra is feltűnhetnek. A Hold idén viszonylag korán nyugszik, tovább növelve a sikeres hullócsillagles esélyét. A különleges programhoz nem kell semmiféle bonyolult felszerelés vagy előképzettség, pusztán egy fényektől távoli megfigyelési helyszín, tiszta égbolt és persze egy csipetnyi türelem. Szerencsére az időjárás is kedvez majd nekünk, ugyanis az előrejelzések szerint tiszta lesz az égbolt.

A hullócsillagok valójában apró, többségében porszemcse méretű mikrometeoroiodok, amelyeket tipikusan üstökösök, olykor pedig aszteroidák szórtak szét Nap körüli pályájukon. A Föld éves keringésekor áthalad ezeken a lazán kötött, ritkás porfelhőkön, ütközve az üstökösök hátrahagyott törmelékével.

Tudj meg még többet a hullócsillagokról és a Perseidákról – lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2