Pécsett terem a világ legöregebb szőlője - Magánház udvarában áll, tulajdonosa gondozza

Egy szűk udvarban, Pécs történelmi belvárosában található a világ legöregebb szőlőtőkéje. Még a törökök hagyták itt, tulajdonosa gondozza.

A Pécsen található szőlőtőke a városi legenda szerint nagyjából 450 éves, ez a világ legidősebb török kori szőlője, amit az 1500-as évek második felében ültethettek.

Az utcáról nem látható, csak a rendszerváltás előtt kiadott útikönyvek jegyzik Pécs egyik rejtett kincsét. A szőlő tőkéjének körfogata 80 cm, és egy családi ház fala mellett él. Nem csak törzsvastagsága rendkívüli, terméshozama is szokatlan, évente több mint 100 kilogramm szőlő érik rajta.

"A tulajdonos elmondta, hogy ők 1971-ben költöztek ide, azóta rendszeresen szüretelnek. Igaz, nem minden évben érik be teljesen, ezért az első hó leeséséig fent hagyják a fürtöket, utána pedig a spájzban tovább érlelik. A fürtök 25-30 centiméteresek, a tőke kerülete nagyjából egy méter" - írta az Agrároldal.

Valamikor, 50 éve még csak Közép-Európa legöregebb termő szőlőtőkéjeként tartották számon, ma már vetélytársai kipusztulása miatt ezt tartják a világ egyik legöregebb szőlőjének.

Hogy milyen fajta szőlőről van szó a következő oldalon olvashatod.

fotó:Szeretlekmagyarorszag/Deutsch Richard/

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!