Hivatalos: Oroszország csődbe ment

A Moody's hitelminősítő is megerősítette: száz év után először csődhelyzet állt elő Oroszországban.

Lejárt a határidő

A közelmúltban kezdtek szállingózni az orosz csődhelyzetről szóló hírek, most viszont a Moody's hitelminősítő is megerősítette: Oroszország száz év után először csődbe került külföldi adósságra, ugyanis a kötvényesek nem jutottak hozzá százmillió dollárnyi hozamkifizetéshez - közölte a Moscow Times. „A kifizetés elmulasztása csődhelyzetet valósít meg” - részletezte a hitelminősítő a HVG.hu által idézett közleményében. A Moody's szerint Oroszország hamarosan újabb kifizetésekre fog csődbe kerülni.

Miként a HVG már idézett cikkében is megemlítik, a Bloomberg számolt be róla először, hog egy évszázad után ismét csődhelyzet állt be Oroszországban, mivel lejárt egy államkötvényének hozamkifizetési határideje, az ígért kifizetések pedig nem teljesültek. Hivatalosan azonban csak egy hitelminősítő ügynökség nyilváníthatja ki a csődhelyzetet - ezt tette most a Moody's.

A csőd kinyilvánításának másik lehetősége, hogy a kötvénytulajdonosok legalább 25 százaléka jelezze: nem jutott hozzá a pénzéhez. Ha ez megtörténne, akkor a teljes külföldi orosz államadósság csődben lévőnek minősülne, a hitelezők pedig a nemzetközi bíróságon kísérelhetnének meg érvényt szerezni követeléseiknek.

Fotó: Getty Images

Lapozz, a cikk még nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2