Nyaralás a gyerekkel: ezekre figyelj, hogy ne váljon rémálommá a vakáció

Gyerekekkel nyaralni és kikapcsolódni szuper élmény, de mielőtt útnak indulunk, gondoljunk át néhány dolgot, hogy biztos mindent bepakoltunk-e, illetve minden szükséges intézkedést megetettünk-e. Nincs is rosszabb ugyanis annál, amikor felkészületlenül és a kellő kiegészítők hiányában indulunk el egy családi nyaralásra.

Hogyha gyerekkel készülünk nyaralni, alaposan gondoljuk át a menetrendet és készüljünk fel minden eshetőségre, nehogy váratlan dolgok és kellemetlen meglepetések érjenek minket.

Hova utazzunk: külföld vagy belföld?

A belföldi és a külföldi nyaralásoknak is megvannak a maga előnyei, de érdemes mérlegelni, melyik alternatívát válasszuk annak függvényében, hány éves a gyermekünk, mennyire szeret utazni, mennyire kitartó és mik a határai. Egy kisebb babával – bár sokat alszik még – nehezebb a repülős utakon, hiszen a repülőgép fel- és leszállása nem mindig van jó hatással rá, és az átszállások során, illetve a transzferre való várakozásnál a hosszabb reptéri időtöltés megviselheti.

Ugyanakkor nagyobb gyerekekkel, akik több türelemmel és megértéssel vannak a repülős utakkal és azok minden hozadékával, már érdemes ezt a fajta módot választani. A repülőre - lefoglalva a gyerekeket – vigyünk nekik való könyveket, színezőt, fejtörőket, utazós társasjátékokat, vagy valamilyen olyan kreatív készletet, melyet könnyedén ki- és be tudnak csomagolni és el tudják vele foglalni magukat.

A belföldi nyaralások és kiruccanások némiképp egyszerűbbek és praktikusabbak, hiszen pár órás utazással már csodálatos helyekre juthatunk el autóval vagy akár busszal és vonattal, de még itt is bele kell kalkulálni a dologba a váratlan fordulatokat pl. a kialakult dugókat az autópályán vagy valamilyen terelést, lezárást. Hogyha gyermekünk szereti az autót, érdemes az alvási ideje előtt útnak indulni, hiszen egy pár órás utat könnyedén „átvészelhet” a napközbeni alvása segítségével, és mire felébred, már ott is vagyunk a nyaralás helyszínén.

Ha vízpartra, tengerpartra vagy strandra készülünk, fontos a lassan mélyülő strandok kiválasztása, melyekről tájékozódjunk előre, és ha külföldben gondolkozunk, nem hátrány, hogyha olyan partot szemelünk ki magunknak, ahol inkább a homokos részek dominálnak, mintsem a köves, kényelmetlen, balesetveszélyes partszakaszok.

Mindig tájékozódjunk előre, milyen helyre megyünk, mit tudunk megnézni, milyen lehetőségeink vannak, hiszen nincs is rosszabb annál, mint amikor tanácstalanságunkban minden nap ugyanazt csináljuk a nyaraláson, mert előzetes tájékozódás hiányában semmi ötletünk nincsen a programokat, az elfoglaltságokat és a lehetőségeket illetően.

A gyermekbarát helyszínek ismérvei

Érdemes olyan helyszínt válasszunk a nyaralásunkra, amely teljes mértékben (vagy legalább részben) gyermekbarát lehetőségeket és felszerelést kínál számunkra.

De mitől is gyermekbarát egy szállás? Attól, hogy olyan felszereléssel rendelkezik, melyek az otthoni körülményeket idézve segítik a kicsik napi ellátását, és sok holmi becsomagolásától mentesítenek minket. Például egy gyerekbarát apartman vagy szálloda rendelkezik etetőszékkel, rácsos vagy leesésgátlós gyerekággyal, baba fürdőkáddal stb., és ha igénybe vesszük az adott helyen az étkezési lehetőségeket, gyermekmenüt és speciális babaételeket egyaránt kínál számunkra.

Az sem utolsó szempont, hogy a felhőtlen kikapcsolódás érdekében a gyerekeknek vagy babáknak is legyen egy-egy pancsoló és gyermekmedence a szálláson vagy annak közelében, hiszen fontos, hogy a kicsik is biztonságban érezzék magukat egy játékos, számukra számos lehetőséget kínáló, alacsonyabb vizű medencével rendelkező wellnessrészleg keretén belül.

Plusz pont, hogyha a szálláson van játszótér vagy szabadidős elfoglaltságra lehetőség, esetleg valamilyen kalandpark, élménypark vagy egy kellemes hangulatú, hűvös sétáknak otthont adó erdő, melyben kisebb-nagyobb túrákra bátran benevezhetünk. Kicsi gyerekekkel a városi látnivalók megcsodálása korlátozott, hiszen kb. 8-10 éves korig nem igazán érdekli még őket egyes történelmi helyek meglátogatása vagy egy-egy város kulturális lehetőségeinek kiaknázása. Nagyobb gyerekekkel azonban ez már sokkal inkább nyerő program, hiszen történelmi, földrajzi és kulturális ismereteiket megalapozva a városnézés szuper családi program lehet.

Nagyon fontos, hogy a nyaralás privát része – tehát, amikor már a szobában vagyunk a kicsikkel – kényelmes és minden igényt kielégítő legyen, tehát egy gyermek hasonlóan jól tudjon aludni az idegen szálláshelyen, mint otthon, illetve minden számára szükséges dolog elérhető legyen.

Mit vigyünk magunkkal?

A szokásos, gyermekünk mindennapi ellátásához szükséges alapvető holmikon túl még számos dologra kell gondolnunk, ha nyaraláshoz készülődünk.

Íme egy hasznos lista, mely kitűnő kiindulópontként szolgálhat, arra vonatkozóan, mit ne felejtsünk otthon a családi kikapcsolódás előtt és mikre figyeljünk mindig oda!

Orvosi kis készlet: az ember mindig nagyon igyekszik vigyázni magára, de az ördög nem alszik, és sose lehet tudni, mikor van szükség felhorzsolt térdecskék esetén egy-egy sebtapaszra vagy sebfertőtlenítő oldatra, esetleg kötszerre.

Gyógyszerek: ha állandó gyógyszereket szed a gyerek, mindenképpen vigyük magunkkal, de készüljünk plusz orvossággal is, ha esetleg fájna valamije, vagy éppen a nyaralás alatt törne rá az allergia, a nátha, a kruppos köhögés, az asztma, a hasfájás stb. A kiegészítőkre is ügyeljünk, hogy ne maradjanak otthon, például kicsik esetén az orrszívót vagy lázmérőt sem árt a csomagba bedobni.

Vitaminok: a szokásos vitaminadagot a nyaraláson is kapják meg a kicsik, így, hogyha otthon valamilyen immunerősítőt vagy multivitamint szednek a gyerekek, most se felejtsük ezeket elcsomagolni.

Naptej és krém napégésre: a napsütés okozta leégés borzasztó tüneteket produkálhat egy kisgyerek testén, nem is beszélve a napszúrásról. Előzzük meg a problémákat, készüljünk magas faktorszámú gyerek naptejjel. Gondoljunk arra is, ha esetleg már megtörtént a baj, és vigyünk hűsítő gélt vagy krémet a napégésre.

Szúnyogriasztó, kullancsirtó: sajnos a kullancsok, szúnyogok és egyéb rovarok – tőlünk eltérően – a nyaralásunk alatt nem mennek szabadságra, így számoljunk az ellenük védő készítményekkel is – kiváltképp az erdős, fás területeken vagy a parton. De nem áthat egy, a szobában elhelyezhető szúnyogriasztó sem.

Megfelelő védőöltözet: az időjárásnak megfelelő ruhák bekészítésén túl gondoljunk napos idő esetén szükséges öltözetre is, például napsapkára, napszemüvegre, szalmakalapra vagy baseball sapkára, vízi szandálra stb.

Higiéniás eszközök a táskába: mindig legyen nálunk a kistáskában papírzsebkendő, nedves törlőkendő és valamilyen kéz- vagy bőrfertőtlenítő szer.

Oltások, biztosítás: ha külföldre megyünk (de akár belföld esetén is), nem árt kötni egy balesetbiztosítást a család minden tagjára, illetve, ha az adott régióba történő beutazáshoz szükségeltetik, vegyük sorra, milyen védőoltások szükségesek előzetesen.

Útravaló: rágcsálnivaló és innivaló mindig kell a gyerekeknek és természetesen a kedvenc alvós állat se maradjon ki a táskából.

Elérhetőségek: jegyezzük fel mindig előre, mik az egyes szolgáltatók elérhetőségei, hogyha problémánk van, tudjuk, kit kell keressünk pl. magyar konzulátus külföldön, utazási iroda elérhetőségei kérdés esetén, egészségügyi intézmények, ha szükség lenne rájuk.

A kicsik fejlődése során az úgynevezett nagymozgásoknak és a finommotorikának egyaránt kulcsszerepe van, hiszen ezek alapozzák meg a gyerekek mozgáskoordinációját és izmaik összehangolt működését. De mit értünk ezek alatt a fogalmak alatt, és miért olyan fontos, hogy fejlesszük ezeket?

Leadfotó: 123rf.com
Fotó: Pixabay.com

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Sztárok
A közkedvelt televíziós első ízben mutatta meg a nyilvánosságnak lányunokáját, Lindát.
Utazás
A Somogy megyei Balatonkiliti határában észlelték a rengést - tudatta a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.
Sztárok
Iszak Eszter és Gyurta Dániel február közepén jelentették be, hogy első közös gyermeküket várják, most pedig meg is érkezett a kis Mirabella, akiről édesanyja posztolt fotót az Instagramon.