Ezt így még sosem láthattuk - szemet gyönyörködtető felvétel készült a Tejút közepéről

A NASA saját honlapján tette közzé a csodás fotót.

Több milliárd csillag egy képen

Fantasztikus fényképfelvételt mutatott a Tejútrendszer középpontjáról saját honlapján az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA - számolt be róla az MTI. A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja. Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

"A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van" – magyarázta Wang.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira, földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

Fotó: NASA

A csillagászok egészen új, izgalmas információkat szereztek galaxisunk kialakulásával-fejlődésével kapcsolatosan.

Leadfotó: 123rf

Oldalak