Nyakunkon a tél: ezekben az országrészekben ma már havazhat is

Ma a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 9 fok között várható.

Időjárás-előrejelzés péntektől vasárnapig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, a Bakonyban, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat. A délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

Holnap éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd egyre nagyobb területen szakadozottabbá válik a felhőtakaró, napközben általában közepesen vagy erősen felhős idő várható. Miután a csapadékzóna észak felé távozik, dél felől újabb vonul észak felé (nagyrészt esőre számíthatunk, de a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az északi hegyek magasabb csúcsain van kevés esély átmeneti havas esőre, hóra). Napközben szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor. A lehullott hóréteg gyorsan olvadni fog. A délkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Hajnalban -4 és +5, a délutáni órákban 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Vasárnap általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délelőtt az Alföldön lehet szűrt napsütés, de később kisebb körzetekben másutt is lehetnek rövid, átmeneti felszakadozások. A nyugat felől átvonuló csapadékzónából sokfelé esőre számíthatunk. Napközben a Dunántúl nyugati és északi megyéiben van esély halmazállapot-váltásra, később az északi hegyekben is. A déli, majd az északnyugatira, nyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet -1 és +7, a maximum 3 és 14 fok között valószínű, északnyugaton valószínű a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Fotó: 123rf

Oldalak