Hirdetés

Múzeumok Madridban

Íme néhány múzeum, amelyet érdemes megnézni, ha Spanyolországban járunk!

Prado
A Museo del Prado a világ egyik legnagyobb múzeuma, ahol a legszebb spanyol festmények és meghatározó európai festők alkotásai vannak kiállítva. A múzeum neoklasszicista épületét Juan de Villanueva tervezte 1785-ben, s 1819-ben nyílt meg, mikor VII. Ferdinánd ide helyezte át a királyi festménygyűjteményt.

A múzeum kincsei közül a spanyol festészet alkotásai a legdominánsabbak és legszebbek. Megcsodálhatjuk Velázquez Az udvarhölgyek című festményét, amely tökéletesen képes megragadni az idő egyetlen pillanatát, de több termet megtöltenek Botticelli, Tiziano és Tintoretto festményei is, Francisco de Goya Pradóban őrzött alkotásainak gyűjteménye pedig a legnagyobb a világon. A Pradóban ezen kívül szobrokat és káprázatos ékszereket is találunk, a Casón del Buen Retiro, mely egy különálló épület, a 19. századi műveknek ad otthont. Bár a múzeum birtokában lévő 7000 alkotás közül helyhiány miatt csak 1500 darab van kiállítva, ez olyan mennyiség, amit az ember képtelen egyszerre befogadni, ezért érdemes szelektálni, s a szívünkhöz közel álló alkotásokat megnézni.

 

Zsófia Királyné Művészeti Központ
A múzeum épülete régebben kórházként funkcionált, azonban a 80-as években átalakították, hogy olyan nagyszerű alkotók műveit állítsák ki benne, mint Solana, Dalí vagy Miró. A kiállítás elsősorban a 20. századi spanyol művészet fejlődését mutatja be, de meghatározó jelentőségű külföldi alkotások is megtalálhatóak az épületben, az időszaki kiállítások pedig a kortárs művészetet mutatják be. A múzeum legféltettebb kincse, leglátogatottabb alkotása Picasso Guernicája, mely a háború értelmetlen kegyetlensége elleni vádirat.

 

Thyssen-Bornemisza Múzeum
A múzeum a világ egyik legjelentősebb magángyűjteményének ad otthont, amelyet a német-magyar származású iparmágnás, Heinrich Thyssen-Bornemisza és fia, Hans gyűjtött össze mintegy nyolcvan év alatt. Ebben a gyűjteményben minden jelentősebb művésztől és művészeti irányzatból fellelhető egy-egy alkotás, s olyan különlegességnek számító műveket is megtalálunk az épületben, mint Jackson Pollock, Francis Bacon vagy Roy Lichtenstein képei.

 

Nemzeti Régészeti Múzeum
A Museo Arqueológico Nacional az ország régészeti és művészeti kincsestára, Madrid második legjelentősebb Múzeuma a Prado után. A nemzeti könyvtár hatalmas neoklasszicista épületben kapott helyet. A gyűjtemény elsősorban az emberi társadalom fejlődését mutatja be az őskortól a 15. századig a spanyolországi ásatások tükrében, a felfedezett római, görög és mór leletek alapján.

A gyűjtemény darabjai között megcsodálhatjuk a keltiber női mellszobrokat, valamint a Toledo környékén megtalált koronákat, melyek a vizigótok tulajdonát képezték. A kertben megtekinthetjük az őskori Altamira-barlangrajzok másolatait.

 

Amerika Múzeum
A Museo de Américaban találjuk az ország egyik legjelentősebb spanyol hódítással foglalkozó kiállítását. A gyűjtemény azokat a maya, azték és inka civilizációból származó tárgyakat mutatja be, melyeket a hódítók hoztak magukkal Spanyolországba. Legcélszerűbb a kijelölt útvonalat követni, mert a kiállított anyagot a következő témák szerint csoportosították: történelem, földrajz, társadalom, vallás, kommunikáció, ezen kívül láthatunk egy nagyszerű összeállítást az Amerikával kapcsolatos mítoszokról is. Ha ott járunk, nézzük meg a Quimbayas-kincset, a Kolumbiából származó aranytárgyak gyűjteményét, valamint a Maya-kódexet, mely a hódítók Újvilágba történő megérkezését örökítette meg. Akik hátborzongatóbb élményekre vágynak, ne hagyják ki a zsugorított fejeket, illetve a Parácos-múmiát.
 

A cikkhez tartozó galéria: 

Szólj hozzá Te is!