Meseszép kirándulóhely - Bükk hegység

Ha szeretsz túrázni, vagy akár csak feltöltődni a természetben, a Bükk hegység remek lehetőségeket, kirándulóhelyeket kínál számodra. Íme néhány célpont, amelyet érdemes érintened egy őszi túrázáskor a környéken.

A Bükk hegység az Északi-középhegység részét képző, s egyben kis hazánk legnagyobb átlagmagasságú karszthegysége, mely nevét a környéken gyakorta előforduló fáról, a bükkről kapta. A hegység legmagasabb pontja a 959 méteres Istállós-kő, a Bálvány – mely 956 m magas –, valamint a Tar-kő (949 m).

 

Bükk-fennsík
A Bükk hegység leglátványosabb része a meredek sziklakibukkanásokkal és hatalmas völgyekkel körülölelt Bükk-fennsík, amely teljes egészében karsztfennsík. Jelentős kőzetei közé a dolomit és a mészkő tartoznak. A Garadna-patak által két részre oszlik a terület: a Nagy-fennsíkra és a Kis-fennsíkra. Szélen helyezkednek el a legszebb bükki kilátók, mint például Istállós-kő, Bél-kő, Őr-kő, Hegyes-kő, Pes-kő, Tar-kő, Három-kő, Látókövek.

 

A természetjárók közkedvelt helye
A Bükk nagy része védett nemzeti park, amely jócskán bővelkedik látnivalókban: élővilág és tájképek szempontjából is nagyszerű lehetőségeket nyújt a természetkedvelőknek, megannyi jelzett turistaútvonallal, amelyeket követve gyalogosan is elérhetőek a legszebb kilátók, falvak a Bükkben.

 

Néhány érdekesség, természeti érték

Szalajka-völgy
Az egyik legszebb hazai kirándulóparadicsom Szilvásváradról indul. A völgyben jellegzetes a pisztrángtenyésztés, a környék egyik specialitása pedig a füstölt vagy sült pisztráng. A Szalajka-völgyben erdei vasút is közlekedik. Ez utóbbival, de akár rövid túrával is megközelíthetjük a mészkőgátjairól híres Szalajka-patakot, s azon belül megcsodálhatjuk a Fátyol-vízesést.

 

Bél-kő
A Bükk-fennsík mentén haladó sziklasor szerves része. A jellegzetes fehér sziklák 100 millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. A hegy peremén ritka, védett növények élnek – mint például az egész országban csak itt látható a szirti pereszlény, vagy a szintén védett korai szegfű.

 

Bélapátfalva
Egertől északra haladva, s később a festői Szarvaskőt érintve eljutunk Bélapátfalvára. A falu híres nevezetessége a Bélháromkúti Apátság, amely hazánk egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági temploma. A községben járva mindemellett csodaszép látványt nyújt a Lak-völgyi tó is. A környék kiválóan alkalmas a bográcsozni, napfürdőzni és horgászni vágyók számára.

 

Dédesi-várrom
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Nagyvisnyó és Dédestapolcsány közelében, a Bükki Nemzeti Parkon belül található a dédesi vár, amely még a 13. században épült IV. Béla királysága idején, a tatárjárást követően. A vár az Eger-Putnok vasútvonalon közelíthető meg, Nagyvisnyó-Dédes megállóhely használatával.

 

Lillafüred
A szintén borsodi település közigazgatási szempontból Miskolchoz tartozik. Turisztikailag fontos látnivalóját képzi Észak-Magyarországnak. Látványosságai a lillafüredi vízesés, valamint a gyönyörű Palotaszálló, melynek aljából, az Anna-barlangtól indul a lillafüredi tanösvény. A közelben található a Hámori-szikla, mely sziklamászók által közkedvelt hely természetes fala miatt. Telente jégmászó versenyeket rendeznek a településen.

 

 

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!