Sosem látott meteorzáport videóztak Hawaii felett - beleborzongsz a látványba

Szerencsére kristálytiszta volt az égbolt a sziget felett, így a helyi obszervatóriumból is tűélesen látszódott a kuriózumnak számító esemény.

Meteorok ragyogtak fel az éjjeli égbolton

Nem mindennapos esemény, de egyáltalán nem is ritka a meteorzápor. Az viszont már tényleg csak a legszélsőségesebb esetekben fordul elő, hogy tíz másodpercig is tartson egy-egy ilyen jelenség - márpedig ezúttal épp ez történt Hawaii szigete felett. Az észlelés egyébként nem most, hanem még múlt hónap közepén történt, méghozzá Hawaii Maunakea nevű vulkánja közelében. Szerencsére épp kristálytiszta volt az ég, ezért a helyi obszervatóriumból is tökéletesen nyomon követhetőek voltak az események. Érdekesség, hogy csak a meseszép pillanatok utólagos elemzésekor derült ki, hogy a meteorzápor egy igen ritka fajtájával van dolguk a csillagászoknak.

A Science Alert cikke is hangsúlyozta, hogy Hawaii felett a meteorok mintegy tíz másodpercen keresztül voltak láthatók az éjszakai égbolton, ami már önmagában is egyedülálló, arról nem is beszélve, hogy mindegyik meteor ugyanabból az irányból érkezett. Ez azért különös, mert az objektumok jellemzően más és más pontokon bukkannak fel egy ilyen meteorzápor esetében.

"Először azt hittem, hogy csak pár kisebb meteor tűnt fel az égen" - magyarázta egy szemtanú. "Aztán amikor aprólékosabban megnéztem, láttam, hogy egy csomó meteor jelent meg az égen, és mindegyik ugyanabból az irányból jött" - tette hozzá.

"Óriási a tudományos jelentősége annak, hogy egy ilyen ritka jelenséget sikerült rögzíteni a modern technika segítségével, annál is inkább, mert az esemény tovább tartott, mint általában" - ezt már Junicsi Vatanabe kutató, a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium igazgatóhelyettese nyilatkozta.

Íme a jelenségről készült fantasztikus videó:

Lapozz, cikkük nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2