Utazás

Életünk egyik legcsodálatosabb hullócsillagraját láthatjuk május utolsó napján

Különleges hullócsillag kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én hajnalban, de csak ha a csillagászati előrejelzések beválnak. A csillagászok szerint ez egy mindent vagy semmit játék: vagy életünk egyik legcsodálatosabb hullócsillagraját láthatjuk hamarosan, vagy semmit.

Meteorkitörés lesz, ha ütközünk a szétesett üstökös porfelhőjével

Különleges hullócsillag kitörésben gyönyörködhetünk május 31-én hajnalban, ha a csillagászati előrejelzések beválnak – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján. Mint írják, a 73P/Schwassmann-Wachmann (röviden: SW3) nevű üstökös darabjaira hullott, és a széteső üstökösből kilökődött porfelhő érhet minket utol az említett napon. Amennyiben ez megtörténik, látványos és igen sűrű hullócsillag kitörésben gyönyörködhetünk.

A közleményből kiderül, hogy a rendkívül sötét és aprónak számító SW3 üstökös az 1930-as perihélium után elveszett, és hiába tért vissza 5,4 évenként, csak 1979-ben egy szerencsés véletlennek köszönhetően találták meg újra, és azóta az 1985-ös közelítés kivételével minden napközelség idején megfigyelték a csillagászok. 1995-ben csillagászok egy csoportja észrevette, hogy az üstökös négy nagyobb darabra esett szét, ebből kettő teljesen szétporladt, kettő pedig szorosan együtt maradva tovább folytatta (és folytatja azóta is) égi vándorlását. 2006-ban aztán újabb megfigyelések megerősítették, hogy az SW3 legalább 68 „nagyobb” darabra esett szét, és hogy a fragmentálódás még mindig folyamatban volt.

Az új meteorrajt 2011-ben lehetőség lett volna megfigyelni, de a Nap kedvezőtlen égi pozíciója bezavart, 2017-ben pedig pusztán annyi előrelépés történt, hogy egy újabb leszakadó darabot sikerült azonosítani az üstököspálya mentén. Ha szerencsénk van, idén gyönyörű meteorkitörést láthatunk. Ilyenkor a meteorhullás annyira intenzív, hogy pár másodpercnyi időtartam alatt akár tucatnyi hullócsillagot látunk az égen. Ritka jelenség, de a napfogyatkozásoknál például sokkal gyakoribb.

Még nincs vége, lapozz cikkünk folytatásáért!

Fotó: 123rf (illusztráció)

Oldalak

Utazás
Sztárok
Csütörtök este lezajlott az Anya jól van (?) konferencia, amit a Femcafe és a P&A Productions az anyai kiégés prevenciójának és megsegítésének érdekében hozott létre. Az eseményre elfogadta...
Lifestyle
Nincs annál kellemetlenebb, mikor a legnagyobb szükség idején az embernek lövése sincs arról, hogyan kell használnia a vécét.
Fashion&Beauty
Amikor bekukkantunk egy nő szekrényébe, valószínűleg rengeteg farmernadrágot találunk, melyeken mind más és más méret van jelezve, mégis ugyanolyan jól állnak a gardrób tulajdonosának. Vajon miért...