Újholdként izzó meteor robbant szét Horvátország felett - Videó

Egy kisebb meteorit hullott szét a horvátországi Zára (Zadar) felett – adta hírül a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM).

Szédületes sebességgel mozgott

A horvát meteormegfigyelő hálózat (HMM) jelentése szernit egy kisebb meteorit hullott szét a horvátországi Zára (Zadar) feletti légtérben. Az eset hétfő késő délután történt, és a környező országok meteoritfigyelő kamerái is felvették a jelenséget.

A horvát és a nemzetközi sajtóban több képet is közzétettek a meteoritról és a villanásról. Több kamera is felvette a tűzgömböt, ahogy 18 óra körül nagy villanással széthullik a Föld légterében.

A közlemény szerint a körülbelül -7 magnitúdójú fényességű, újholdként izzó meteor, körülbelül másodpercenként 22 kilométeres sebességgel mozgott, és a robbanás után teljesen elégett a légkörben.

„A pályaszámítás szerint az objektum sporadikus (szórványos) meteornak számít, azaz nem tartozik egyetlen ismert meteorrajhoz sem, és a Mars és Jupiter pályája közötti aszteroida-övből származik” – írták.

Tavaly két meteorithullást is észleltek Horvátországban. Az utolsó esetet augusztus 14-én jegyezték fel. Akkor egy körülbelül 150 grammos meteoritdarab hullott szét a légkörben, és valahol délkeletre Fiumétől (Rijeka), a hegyekben zuhanhatott le.

(MTI)

Lassacskán elérhető közelségbe kerülhet a Mars meghódítása, azonban nem tudjuk majd egykönnyen "uralmunk alá" vonni bolygószomszédunkat. Ahhoz, hogy valóban megfelelő körülményeket teremtsünk a vörös planétán az emberi élet számára, várhatóan óriási áldozatokat kell majd hoznunk - véli a NASA elismert tudósa.

Leadfotó: 123rf

Oldalak