Utazás

Meteor csapódott a Holdba - videó készült a hátborzongató pillanatokról

Mivel a Hold légköre rendkívül vékony, ezért az idegen égitestek könnyűszerrel elérik a felszínét. Ez történt most is.

Különös pillanatokat örökített meg a japán csillagász

Egyáltalán nem számít különleges eseménynek, ha egy meteor lép be a Föld légkörébe. Az idegen égitestek többsége egyébként még ekkor megsemmisül (darabjaira hullik), és sosem éri el bolygónk felszínét, de mi a helyzet akkor, ha egy hasonló objektum közelíti meg a Holdat? Mivel a Hold légköre rendkívül vékony, ezért itt jóval nagyobb a becsapódás esélye, mint a kék bolygó esetében. Fudzsii Dajcsi japán csillagász a közelmúltban nem mindennapi pillanatokat örökített meg az utókor számára: a Hold monitorozására szolgáló kamerák segítségével rögzítette, hogyan ütközik az égitestnek egy idegen objektum. A szenzációs videó azóta a világháló minden zegzugát bejárta: ha a galériánkra kattintasz, te is szemügyre veheted!

A videófelvételen tisztán látszik az az apró villanás, mely a meteor becsapódásának helyét jelzi. A Space.com információi szerint az ütközés február 23-án, helyi idő szerint 20 óra 14 perc 30,8 másodperckor történt.
Kattints a további képekért!

A ritka eseményre február 15-én került sor Dél-Texasban. A régióban élők közül több szemtanúnak is sikerült szemügyre vennie az idegen égitestet, ami még két repülőgépről is érzékelhető volt.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.