Utazás

Nyaralni mentek a macik, a Balatonnál találtak medvenyomokat

Egy túrázó vette észre a nyomokat, ami alapján gyaníthatóan egy nőstény medve és legalább egy bocs járt a Balaton-felvidéken.

Medve van a Balatonnál

Medve talpnyomokra bukkant Balatonhenye közelében egy ismert túrablogger. Az Infostart vette észre, hogy Camino Steve, vagyis Csutka István a saját weboldalán azt írta, az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalán egy erdészeti úton szaladt bele az állatra utaló jelekbe vasárnap.

Eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba pedig még nem merészkedett el a zöldfolyosókon, illetve ebben az esetben a Dunán keresztül idáig egy medve sem. Persze óriási távolságokat képesek megtenni elég rövid időn belül és ráadásul a Kéktúra most erre terelt szakasza korábban alig járt ösvény volt, így nem nagyon zavarhatta meg őket senki, ha még a Nemzeti Park erdészeinek és munkatársainak sem tűnt fel idáig a váratlan vendég” – írta blogger, és a felvételeit megnézette több hazai és erdélyi medveszakértővel is.

Mint fogalmazott, látszik, hogy nem friss a nyom, a pár nappal ezelőtti jó nagy esőt követően járhatott arra az állat. Gyaníthatóan egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó. Ezért óva int mindenkit, különösen azokat, akik kint éjszakáznak a természetben, hogy az alapvető szabályokat tartsák be.

Sohase aludj együtt az étellel, bármilyen krémmel, folyadékkal, fogrémmel, azaz aminek illata van. Azt javasolják húzd fel a fára, de ha nem tudod hogy kell, az sem ér sokat, hiszen a medve tökéletesen mászik fára. A lényeg, hogy ne legyen a sátradban, mert komoly veszélynek teszed ki magad és eleve tartsd szagmentesen záródó speciális zacskókban! Sohase főzz, vagy süss ételt a táborhelyednél és ne ott költsd el vacsorádat, hanem legalább 500 méterre onnan! Nagyon kifinomult szaglással rendelkeznek és akár két kilométerről is megérzik az étel illatát” – tanácsolta Camino Steve a blogbejegyzésében.

Örömteli dolog, hogy a medvék, a farkasok és az aranysakálok is visszatértek erdeinkbe, hiszen mi csak vendégek vagyunk az ő birodalmukban. Nem kell mást tennünk, csak felkészülni a találkozásra, tudni, mit tehetünk és mit ne tegyünk véletlenül se. De ehhez be kell tartsuk a természet játékszabályait és kellően tisztelnünk kell az erdők lakóit” – zárta sorait a természetjáró.

Az amerikai űrhivatal július 3-án lett figyelmes a nem mindennapi jelenségre, mely őszinte meghökkenést váltott ki a szakértőkből.

Fotó: Camino Steve; leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Valószínűleg te is álmodoztál már tökéletes, hófehér mosolyról, melyre rengeteg házi praktikát találhatunk az interneten. De vajon mind biztonságos?
Lifestyle
A kutyái már lefekvéskor nyugtalanok voltak, de ő nem vett róla tudomást. Csak másnap reggel derült ki, hogy miért viselkedtek furán az ebek.
Lifestyle
Nem kell többet a kertet ellepő kártevőktől tartanod, ha ezt az olcsó, két összetevős "csodasprayt" használod a növényeiden.