A siroki vár legendája: a hely, ahonnan egy nő vetette magát a mélybe - szelleme máig kísért

Örökre rányomta a bélyegét a helyre a szörnyű eset.

Elátkozott hely

Idilli környezet, pompás, festői táj, a túrázók kedvelt helyszíne – a Mátráról sokunknak valószínűleg ez ugrik be elsőre, de mint minden helynek, úgy ennek is meg van a maga sötét oldala. Hátborzongató események helyszíne volt ugyanis egykor a Bükk és a Mátra határán található siroki vár, Sirok község fő nevezetessége, amely Egertől alig 20 kilométerre épült. Az építményről számos legenda kering, egy történet azonban kiemelkedik a többi közül, ugyanis állítólag valós esetről van szó, és úgy tartják, a tragédia főszereplőjének alakját a mai napig látni lehet, ahogyan az leveti magát a várból, utána pedig hét kísértet is a mélybe ugrik. Galériánkat átlapozva részletesen megismerheted az öngyilkos lány történetét.

Szörnyű tragédia

A siroki vár a 296 méteres magányos vulkáni hegyen található, és állítólag az 1320-as évek előtt épült, a riolittufából álló hegy gyomrában pedig járatok, termek és lépcsők is találhatók.A vár védelmi funkciót látott el a török időkben, és beépült a végvári rendszerbe, mint Eger legerősebb elővára. 1596-ban azonban Ali és Ahmed pasa vezetésével a török csapatok ostrom nélkül elfoglalták a várat, miután azt a magyar seregek elhagyták Eger elestének hírére. Bár 1697-ben ismét magyar kézre került az építmény, annak állapota tovább romlott az évek folyamán, és lassan az enyészeté lett, miután elvesztette hadi jelentőségét.
Kattints a további képekért!

Bármilyen oltással elmehetünk a tengerpartra, karantén és tesztelési kötelezettség nélkül! A megállapodás még ezen a héten életbe fog lépni.

Leadfotó: 123rf

Oldalak