Utazás

10 dolog, amit nem tudtál Máltáról

A világ egyik legkisebb országa, Málta lenyűgöző történelmet, kultúrát és temérdek természeti szépséget rejt. Fedezz fel velünk most 10 meglepő és izgalmas dolgot Máltáról, amit még nem tudtál.

1. A szigetvilág

Málta egy szigetcsoport. Valójában hét szigetből áll, bár ezek közül csak kettő és fél lakott. Málta és Gozo mellett az idilli Comino a harmadik legnagyobb sziget, bár nem állandóan lakott, és itt nincsenek autók sem.

2. Ősi Gozo

Gozo nyugodt, vidéki hangulata és történelmi helyszínei miatt kedvelt. Victoria, a sziget középkori fővárosa híres a fellegváráról. Sétálj végig a falak tetején, ahonnan szinte az egész szigetet látni lehet. A természeti szépséggel megáldott Gozo számos titokzatos helyet rejt. Itt van Calypso-barlangja, amiről úgy gondolják, hogy ez ihlette a nimfa barlangját Homérosz Odüsszeájában.

ősi gozo málta

3. Málta a képernyőn

Sokak számára meglepő, de számos film forgatási helyszíne volt Málta. Hollywoodból az 1920-as évek óta járnak ide. A Tróra, a Gladiator, a Phillips kapitány vagy legutóbb a Jurassic World Dominion is mind felhasználták a máltai táj nyújtotta drámai hátteret. A Trónok harca első évadát is itt forgatták.

máltai filmforgatás helyszínek

4. A név története

Bár soha senki nem lehet biztos benne, sokan úgy gondolják, hogy Málta neva a görög „méz” szóból a „melit”-ből ered. Lehetséges, hogy a becenevet görög tengerészek aggatták a szigetekre, mivel a régió jellegzetes mézét a máltai mézelő méhek készítik, ami már akkor értékes csemegének számított.

5. Máltának három UNESCO Világörökségi helyszíne van, és számuk gyarapodik

Málta nem szűkölködik világszínvonalú történelmi helyszínekben. A főváros, Valletta mellett két további UNESCO Világörökségi helyszínnel büszkélkedhet: a megalitikus templomok és a Hal Saflieni Hypogeum földalatti nekropolisza. Az ország még további hét helyszíne is szerepel az UNESCO előzetes listáján.

6. Valaha az európai kontinens része volt

Tudósok úgy vélik, hogy körülbelül 17 000 évvel ezelőtt a máltai szigetcsoport Szicíliával és Olaszországgal együtt a szárazföld része volt, egészen az utolsó jégkorszakig, amikoris a tengerszint emelkedése miatt a szigetcsoport elvált a kontinenstől.

7. A helyi mesterségek bemutatója Ta'Qali Crafts Village-ben

Fedezd fel a hagyományos máltai kézműves remekeket az itt kialakított művésztelepen. Ideális hely az ajándékok beszerzésére és a tradicionális helyi mesterségek, az ékszerkészítés, a kézzel fújt üvegművesség, a kerámia készítés és a csipkeverés megismerésére.

8. A Pastizzi, a máltai lángos

Az ételek és italok központi szerepet töltenek be a máltai kultúrában, és rengeteg helyi specialitással találkozhatunk. A Pastizzi egy jól ismert és kedvelt helyi snack, amely ricottával vagy borsóval töltött sült leveles tésztából készül. Fogyaszd őket egy pohár Ciskkel, a helyi sörrel vagy Kinnie-vel, egy narancsból és gyógynövényekből készült helyi üdítővel.

9. Málta 1964-ben nyerte el függetlenségét

A britek a 19. század elején érkeztek Máltára, és a szigetek több mint 150 évig brit fennhatóság alatt maradtak. Málta végül az 1960-as évek közepén nyerte el függetlenséget, majd 1974-ben lett köztársaság. A brit hatás nyomai ma is érezhetők, itt ott találkozunk még piros telefonfülkével vagy postaládával és az angol máig hivatalos nyelv a máltai mellett.

marsaxlokk kikötő málta

10. Valletta Európa egyik legkisebb fővárosa

A mindössze 0,55 négyzetkilométeres Valletta minden bizonnyal kompakt, de tele karakterrel és történelemmel. 1571 óta Málta fővárosa. A Szent János Lovagrend lovagjai építették. Erődszerű kialakítása nem véletlen, komoly védelmi célokat szolgált és ezért magas falak veszik körül. A 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert város a barokk építészet számos remekművének ad otthont.

Fedezd fel idén te is a Földközi-tenger rejtett kincsét Máltát. Itt még javában tart a nyár és egy kellemes hosszú hétvége is elegendő, hogy átéld az időutazás élményét.
Irány Málta! #VisitMalta

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.