Magyarország elfeledett kastélyai

Ha kastélyokra gondol az ember, akkor általában a romantikus Loire-völgy jut az eszébe, vagy a Brit-szigetek titokzatos épületei. Magyarországot általában kihagyják a számításból, pedig több mint 1500 kastélyt számol, és nem is akármilyeneket.

Dr. Virág Zsolt Kastélylexikona szerint a magyar kastélyok száma 1500-2000 közé tehető, ami azt jelenti, hogy minden 50-ik négyzetkilométeren akad egy. Persze a sűrűségük területenként változik, ráadásul a legtöbb nincs is látogatható állapotban, de azért kívülről megcsodálhatjuk. Körülbelül 50 kastély illetve vár működik szállóként, amiket jobb esetben legalább kívülről körbejárhatunk, és megcsodálhatjuk a kertet, de van ahol még erre sincs lehetőségünk. Néhányat iskolaként, vagy egyéb intézményként használnak, ezeket persze kis szerencsével meg lehet látogatni, legalább kívülről. Éppen ezért érdemes előre tájékozódni, a kastély állapotáról és hasznosításáról. Sajnos nem egyet hagytak veszni, vagy pénz vagy érdeklődés hiánya miatt. De az sem tett jót ezeknek az épületeknek, hogy elvették eredeti tulajdonosaiktól, akik fenntarthatták, és megóvhatták volna őket a teljes romlástól és omlástól. A kisebb kastélyok magántulajdonban is lehetnek, így szerencsére épségben - de legalább is felújítás alatt - vannak, viszont többnyire laknak is benne.

A feledés homályába merült kastélyok közé tartozik a majki Esterházy kastély és a hozzá tartozó kamaduli remeteség. A Vértes lábánál fekvő remeték Esterházy Józsefnek, a környék birtokosának köszönhették ide telepítésüket. Esterházy 1200 hold birtokot bocsátott a rend rendelkezésére. A rend azonban csak 1733-1782-ig maradt fenn, mivel II. József megszüntette a kamaduli rend (többek között) magyarországi működését. Ezután a nemesi család a rendházat saját kényelmére kastéllyá alakíttatta, ez lett a téli lakhelyük, míg nyáron a közeli Csákváron szálltak meg, egészen a II. világháború végéig. 1945-ben azonban a szovjet hadsereg és az általuk felbuzdított lakosság teljesen kifosztotta az épületet, ekkor égett le az emelet egyik oldala, valamint több súlyos sérülést szenvedett. A kamaduli rend azonban még mindig látogatható, teljesen helyreállított állapotában tekinthetjük meg a remeték egykori lakhelyét, sőt egy-két ház ki is bérelhető (természetesen a mai igényeknek megfelelően berendezve). Ha a környéken járunk, akkor érdemes még ellátogatni Tatára, Csákvárra, Vérteaszentkeresztre, hogy csak egy párat említsek a Vértes ölében fekvő műemlékekről. Ezeket egy nap alatt kényelmesen be lehet járni, még akár biciklivel is (nyáron, amikor hosszabbak a nappalok).

Ha a Balaton környékén járunk, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a  Balatonfűzfőtől alig 30 kilométerre levő nádasdladányi Nádasdy-kastélyba. A kastélyt és a hozzá tartozó 24 hektárnyi parkot a 18. században építtette a Nádasdy család, aki már a 14. században is birtokolta a környéket. A kastély angol-gót stílusára egy lehetséges magyarázat, hogy a család Angliából származott - legalábbis a családi legendárium szerint. Az épületet a 19. század végén alakították át romantikus stílusban. Ekkor épült hozzá még egy kétszintes szárny és egy torony. A kastély a mai formáját, az angol tudor stílust, kisebb átépítések után nyerte el. A Honvédelmi Minisztérium birtokában levő műemlék parkja még ma is rendkívüli látványt nyújt, bár nagy része már lepusztult. A tó idő közben kiszáradt, így a köré telepített nedvesség kedvelő növények is elpusztultak, akárcsak a nyári szalon, az üvegház és a játszóház is. A megmaradt növényzet azonban még a mai napig mesés látványt nyújt, akár több száz éves fákra is találhatunk itt.

A Ferdőd közelében fekvő zsirai Rimanóczy-kastélyt is mindenképpen érdemes megtekinteni, ha arra járunk.  A kastély 1739-ben építette Rimanóczy Antal, barokk stílusban. Az építtető halála és anyagi problémák miatt az örökösök eladták a rezidenciát így több tulajdonváltást is megélt (többek között a Draskovics és a Pejacsevich család tudhatta tulajdonában). Végül Esterházy Mária hercegnő vásárolta meg, az addigra már rossz állapotban levő kastélyt, majd 1922-25-ben restauráltatta és korszerűsítette az épületet. 1934-ben egy apácarend vásárolta meg és zárdának alakította át, majd szociális otthonként szolgált. Napjainkban már a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona működik a kastélyban, idegenvezetéssel is látogatható.

Órákig lehetne sorolni a szebbnél szebb kastélyokat, amiről az ember nem is tudott, ezért ha legközelebb elutazunk és van némi szabad időn, vagy nem sietünk, akkor nézzük meg, hátha útba esik néhány kastély, és szánjunk egy fél órát nemzetünk emlékeire.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!