Eltűnt hazánk egyik legszebb látványossága

Hová tűnt a híres Lillafüredi-vízesés? Sokan hiányolják ezt a páratlan látványosságot, ami József Attilát az Óda megírására ihlette.

A Lillafüredi-vízesés eltűnésének az oka

Az elmúlt napokban sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy miért nincs Lillafüreden vízesés. A minap.hu munkatársa a MIVÍZ kft.-nél érdeklődött a témában. Viszokai János műszaki igazgató elmondta, hogy a vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot. Ez azonban időszakos, hiszen sok függ attól, hogy a karsztban mennyi víz gyülemlett fel. Felidézte azt is, hogy több mint egy évtizede már annak, hogy a Hámori-tóba egy szivattyút telepítettek, majd egy vezeték kiépítésével vizet „szivattyúznak” a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött. A miskolci vízmű az önkormányzattal szerződve üzemelteti a szivattyút, és tartja karban a vezetéket.

Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes „táplálása” a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat. A tó felszínére, a tilalom ellenére a téli időszakban többen rá szoktak menni korcsolyázni, sétálni. El lehet képzelni, mennyi veszélyt rejt magában, amikor a jégréteg nem a vízfelszínen fekszik, hanem egy légrétegen, ami még könnyebben beszakadhat” – mondta el a szakember.

Nyomatékosította, hogy az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén.

A Lillafüredi-vízesés ma Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése húsz méteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki az 1920-as évek második felében, tehát mesterséges vízesés.

Összefüggő, de életveszélyes jégréteg alakult ki a Balaton déli partján. Nem szabad rálépni, a szabályszegőket megbüntetik.

Leadfotó: MTI/Máthé Zoltán

Oldalak