Utazás

100 éven át azt hitték, Leonardo da Vinci készítette a híres szobrot - íme a meglepő igazság

Berlinben régóta őriznek egy nevezetes mellszobrot, melyről eddig úgy hitték, Leonardo da Vinci műve. A kutatók azonban alaposabban utánajárták az alkotás eredetének.

Mégsem a zseniális polihisztor alkotása?

A berlini Bode Múzeumban tekinthető meg az a nevezetes, Florát ábrázoló mellszobor, melyről eddig úgy hírlett, hogy a zseniális itáliai polihisztor, Leonardo da Vinci alkotása. A tudomány hosszú időn keresztül ebben a hitben élt, egy friss kutatás azonban most cáfolni látszik a közkeletű feltételezést - legalábbis nemrég megjelent a témában egy izgalmas, mindent a feje tetejére állító tanulmány, melyről a Live Science is beszámolt. A Németországban őrzött mellszobor egyébként azt a Florát örökíti meg az utókor számára, akit a római mitológiában a virágok és a tavasz istennőjeként ismertek.

A szobrot nagyjából száz esztendővel ezelőtt kapcsolták össze először a néhai lángelme nevével, mégpedig azért, mert arcvonásai számos érdekes párhuzamot mutatnak Da Vinci festményeivel. Persze ez csupán egy régi feltételezés és a helyzet ennél sokkal bonyolultabb - mivel az elmúlt évszázad alatt egyszer sem merült fel perdöntő bizonyíték arra nézvést, hogy a Flora-szobor valóban a kimagasló polihisztor alkotása volna, ezért máig folyik az intenzív vita a valódi eredetéről. Ebben a polémiában foglalt most állást néhány kutató. Meglepő konklúzióra jutottak.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Arról mindenki tudott, hogy Sebestyén Balázs felesége elképesztően gyönyörű. Most azonban Sebestyén Vikinek tervei vannak, amivel nagyot szeretne robbantani.
Lifestyle
Szoboszlai Dominik ugyebár jelenleg nem is játszik a sérülése miatt. Sajnos úgy néz ki, hogy a Chelsea elleni rangadón se lesz bevethető.
Sztárok
Első ránézésre meg sem mondanánk Pippa Middletonról, hogy három gyermeket hozott világra: Katalin hercegné húgának olyan lapos és izmos a hasa, mint egy fitneszmodellnek.