Csoda a téli égbolton: lenyűgöző fotókon a látványos üstökös

A C/2021 A1 (Leonard) üstökös decemberben vált észlelhetővé. Egy magyar asztrofotós több felvételét is megosztotta az égitestről a közösségi oldalán.

A hosszú csóvájú Leonard-üstökös

Decemberben egy látványos üstökös vált észlelhetővé, az objektum közeledését világszerte figyelték az amatőrök és profik. A 24.hu cikkében azt írja, a C/2021 A1 (Leonard) az előrejelzések alapján december 12-én lett volna a legfényesebb, de az elkövetkező hetekben több kitörést is produkált, emiatt pedig végül jóval fényesebb lett december második felében.

Majzik Lionel december 4-én észlelte először az ekkor 62 millió kilométerre haladó égitestet, melynek fényességét 6,5 magnitúdóra becsülte, tehát szabad szemmel nem volt látható. A magyar asztrofotós az elkövetkező napokban több felvételt is készített az üstökösről.

Lapozd fel galériánkat!

Majzik Lionel december 4-én észlelte először a Leonard-üstököst.
Kattints a további képekért!

A Szabadság téri bankrablás a két világháború közötti időszak egyik legsúlyosabb magyarországi bűncselekménye volt. 1934 utolsó napján egy bűnözőkből szerveződött csoport megkísérelt kirabolni egy bankfiókot, aztán elszabadult a pokol.

Leadfotó: 123rf

Oldalak