Egekben a repülőjegyek ára, miközben egyre több a késés és a járattörlés az európai reptereken

Egyelőre nem tér vissza az olcsó repülőjegyek korszaka, jóval drágábban repülünk idén nyáron. Ráadásul járatkimaradásokat okozhat a krónikus munkaerőhiány.

Nincs elég ember, nem indulnak a gépek

A lezárások nagy része véget ért, az emberek hosszú kihagyás után újra utazni akarnak, azonban jelen esetben mégsem olyan szerencsés a kereslet és a kínálat találkozása. Nagy bajban vannak a légitársaságok és repterek, több akadályozó tényező is hátráltatja ugyanis, hogy az igényeknek megfelelően tudjanak működni.

Mivel a légi forgalmat alaposan a padlóra küldte a pandémia, így a repülőterek az elmúlt két év alatt jelentősen csökkentették kapacitásaikat, ezzel együtt több ezer munkavállalót bocsátottak el. Az idén nyári csúcsidőszakban, a várakozásokkal ellentétben jelentősen gyorsabban növekszik az utasforgalom, akár már nyáron megközelítheti, sőt akár meg is haladhatja a járvány előtti szintet az európai repülőterek utasfogalma. A kedvező várakozásokat ugyanakkor beárnyékolja a kontinens repülőterein kialakult, minden eddiginél súlyosabb munkaerőhiány – írja a Magyar Nemzet.

A légikikötők kapacitása nem tud lépést tartani a növekvő kereslettel, mivel szinte lehetetlen kihívásnak bizonyul munkaerőt toborozni a több tízezer betöltetlen álláshelyre, ráadásul a toborzási nehézségeket tovább fokozza, hogy egész Európát munkaerőhiány sújtja. A repülőtereknek ráadásul komoly konkurenciája a szintén talpra álló turizmus és a vendéglátás munkaerőigénye, miközben a repülőtéri betöltetlen pozíciók amúgy sem túl kecsegtetők: elsősorban a földi kiszolgálók keresete alacsony, a munkaidő hosszú és rugalmatlan, rosszak a munkakörülmények, s más ágazatok munkavállalóihoz képest alacsonyabb szociális védelemben részesülnek. Mindez a szolgáltatás színvonalára is rossz hatással van.

Az ágazatban működő vállalkozások és az érdekképviseletek arra figyelmeztetnek, a következményeképp az európai repülőtereken megszaporodhatnak a késések, a járattörlések vagy a járatok átirányítása más repülőterekre. A legnagyobb légikikötőkben mindennapossá válhat a lassú ügyintézés és a hosszas sorban állás is. A reptereken kialakult káosz lassítja a turizmus visszaállását a járvány előtti szintre, mivel sokakat eltántorít a repüléstől.

A járatkimaradások mellett az is gátolhatja egyesek nyári utazgatását, hogy az egekbe szökött a repülőjegyek ára. Erről részletesebben cikkünk következő oldalán olvashatsz.

Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2