Utazás

Kiszámolták, hány ember élhetett eddig a Földön: neked is le fog esni az állad a végeredménytől

Az ipari forradalmat követően soha nem látott méretű népességrobbanás vette kezdetét a Földön: míg 1900-ban 1,6 milliárd ember élt a bolygón, addig 2023-ra a népesség 8 milliárd fölé nőtt. Ugyanakkor mégis téves az a feltételezés, mely szerint most többen élnek a planétán, mint amennyien valaha meghaltak.

Mennyi ember élt és halt meg eddig a Földön?

Az IFLScience cikke szerint az emberi populáció egy évszázadnyi időtartam alatt bekövetkező megötszöröződés alapján logikus lenne azt feltételezni, hogy a népesség olyan intenzív ütemben nőtt, hogy az élők egy ponton már meghaladták a holtak számát. A tudományos adatok, illetve becslések azonban mind-mind ellentmondanak ennek a teóriának. A népszámlálások kezdete óta voltaképpen nyomon követhető, hány ember született, illetve halt meg a bolygónkon, a régi időkben azonban korántsem volt ennyire kedvező a helyzet. Lapozz, a cikk a galériában folytatódik!

Hajdanán a várható élettartam is roppant alacsony volt. A vaskori franciák esetében 10-12 éves kort jelentett, ami a szakemberek szerint azt jelentette, hogy 1000 emberre legalább 80 élveszületés kellett ahhoz, hogy a faj fennmaradjon. Ez a szám ma már alig 35-45, és ez is inkább Afrikában figyelhető meg.
Kattints a további képekért!

A Harvard kutatója úgy gondolja, hogy a Csendes-óceánból kihúzott több mint 50 apró fémgömb intelligens idegenek munkájának lehet a nyoma. Mások azonban szkeptikusak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A legújabb nadrágtrend igen megosztó, azonban a divatrajongók könnyedén becsempészhetik a ruhatárukba.
Lifestyle
A Skorpió erőteljes és megmagyarázhatatlan nyugtalanságot tapasztalhat. Napi horoszkóp!
Fashion&Beauty
Jennifer Aniston korábban már többször is megosztotta gondolatait az életében valaha kipróbált, akár egészen bizarr szépségápolási kezelésekről, van viszont egy, amely valóban nagyon bevált neki.