Miközben a fél világon végigsöpör a koronavírus, ez az ország csendben újranyit

Új-Zéland januártól fokozatosan újranyitja a koronavírus-járvány terjedése miatt lezárt határait. Az országban a pandémia kezdetétől fogva volt érvényben a határzár.

Szigorú korlátozásokat oldanak fel

Új-Zéland januártól fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt lezárt határait: a külföldről hazatelepülő állampolgárok januártól, a turisták áprilistól léphetnek be újra az országba – idézte a wellingtoni kormány közleményét az MTI.

A szigetország szigorú korlátozásokat vezetett be határain a világjárvány kezdetén: kitiltotta területéről a turistákat, és arra kötelezte a hazatérő új-zélandiakat, hogy töltsenek két hetet katonai karanténszállón. Esetenként előfordult, hogy a hotelben elfogytak a helyek, ezért a külföldről hazatérni szándékozó állampolgároknak hónapokat kellett várniuk, hogy hazatérhessenek. A világjárvány első másfél évében a határzárat létfontosságúnak tartották a fertőzések megelőzése szempontjából. Azonban augusztusban így is berobbant a járvány, ennek következtében Új-Zéland októberben felülvizsgálta a vírus teljes kiirtását célzó stratégiáját. Emellett az átoltottsági arány is növekszik, így a határzár egyre nehezebben igazolhatóvá vált.

Chris Hipkins, a járvány leküzdéséért felelős miniszter aláhúzta: a kormány nehéz döntésekre kényszerült az új-zélandiak biztonsága érdekében. „Elismerjük, nagyon nehéz volt. Családtagok szakadtak el egymástól. Az embereknek olyan helyen kellett meghúzniuk magukat, ahol nem akartak hosszabb ideig tartózkodni” – mondta Hipkins. „Nagyon is tisztában vagyunk vele, hogy milyen hatással vannak ezek a korlátozások az emberek életére és megélhetésére” – tette hozzá.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2