Megváltozott a járványkezelés: a magas esetszámok ellenére sorra enyhítenek az európai országok

Sokkal többen fertőződnek meg a koronavírus omikron variánsával, mint a korábbi hullámokban, de a halálozások száma sehol nem követi ezt az emelkedést. Feltehetőleg ezzel – valamint a lassan két éve viszonylagos bezártságban élő emberek elégedetlenségével – magyarázható, hogy Európa-szerte enyhítenek az utazási korlátozásokon.

Rekordszámú fertőzött, Európa mégis enyhít

A múlt héten 12 millió új covidos beteget azonosítottak Európában úgy, hogy a tesztek megközelítőleg 22 százaléka hozott pozitív eredményt, ami kiemelkedően magasnak mondható. Ez rekordnak számít a kontinensen, ahogyan azonban arról a Femcafe.hu-n is beszámoltunk: vezető járványügyi szakértők arról beszélnek, hogy hamarosan fellélegezhetünk.

A decemberben felfedezett és azóta világszerte elterjedt omikron fertőzőképessége rendkívüli, azonban kevésbé súlyos tüneteket produkál, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma pedig közel sincs egyenes arányosban az esetek növekményével – írja a 24.hu. Ezt felismerve az uniós országok elkezdték megváltoztatni a járványstratégiájukat: a kormányok úgy kezdték el kezelni a koronavírus-járványt, mint egy szezonális megbetegedést, részben azért, mert az emberek megelégelték a korlátozásokat, valamint mert egyre több vakcina áll rendelkezésre, és a halálozási számok viszonylag alacsonyak.

A WHO abban bízik, hogy Európában a magas szintű átoltottság és a természetes úton szerzett immunitás, azaz a nagyfokú átfertőzöttség, valamint az omikron variáns relatíve kisebb ereje, illetve a koronavírus szezonalitása miatt a pandémia véget érhet. Ez nem jelenti azt, hogy a fertőzéstől egy életre elbúcsúzhatunk, csupán azt, hogy együtt tudunk és kell élni vele. A koronavírus velünk marad, de ebben a formájában több ország szerint sem jelent nagyobb veszélyt már a társadalomra, mint az influenza.

Az uniós tagállamok felismerték, hogy az omikron terjedését nem befolyásolta jelentős mértékben az adott országban érvényben lévő korlátozások szigorúsága – elég csak Magyarországra gondolni, ahol egész télen enyhének mondható szigorítások voltak érvényben, míg máshol (pl. Hollandia) hetekig vagy akár hónapokig tartottak ismét zárva az éttermek, bárok, kötelezővé tették a maszkviselést szabad téren is, és védettségi igazolványhoz kötötték különböző szolgáltatások igénybe vételét és a rendezvényekre való belépést.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: Unsplash

Oldalak

  • 1
  • 2