Koningsdag, a hollandok kedvenc ünnepe - Amikor mindenki narancsszínbe öltözik

Koningsdag, vagy más néven a Király Napja Hollandia legnagyobb nemzeti ünnepe április 27-én, amikor az egész ország narancssárgába öltözik és emberek milliói özönlenek az utcára, hogy együtt ünnepeljenek az uralkodójukkal.

A Koningsdag története

Koningsdag avagy a Király Napja valóban az, mint ahogy a neve is mutatja, ezen a napon ugyanis nem mást ünnepelnek a hollandok, mint a királyuk, William- Alexander születésnapját. Először 1885. augusztus 31-én rendeztek nyilvános ünnepséget az akkori hercegnő, Wilhelmina 5. születésnapjának a tiszteletére, de akkor még, egészen 1890-ig, a hercegnő megkoronázásáig, a Hercegnő Napjának nevezték, majd 1890 után megkapta a Királynő Napja nevet. 1949 -ben az új királynő, Julianna trónra lépésével a nemzeti ünnep új dátumot kapott és innentől kezdve mindenki Julianna születésnapján, április 30-án éljenezte a királynőt.

Éljen a király!

Az 50-es évektől kezdve a televízió rendszeresen tudósított erről az eseményről és Hollandia legnagyobb nemzeti ünnepévé nőtte ki magát. 1960-ban Beatrix királynő következett az uralkodók sorában, de ő megszegve a hagyományt, az édesanyja tiszteletére meghagyta április 30-át a Királynő Napjának, annak ellenére, hogy az ő születésnapja január 31-re esett. És ez így is maradt egészen 2013-ig, amikor a királynő eme nemes napon aláírta a lemondásról szóló dokumentumokat és átadta a trónt fiának, William-Alexandernek, így lett a Királynő Napjából a Király Napja a dátum pedig átkerült április 30-ról április 27-re, az új király születésnapjára.

Fotók: wtf.nl, immaterieelfegoed.nl

Oldalak