Figyelem! Az ország nagy részére elsőfokú veszélyjelzést adott ki az OMSZ

Május utolsó hetében sem enyhül az idő, továbbra is sok eső várható és a hőmérsékletek is jóval alacsonyabbak lesznek, mint az ilyenkor megszokott.

Keddi időjárás

Az északnyugati megyékben egész nap erősen felhős vagy borult lesz az ég. Máshol napos, gomolyfelhős időre van kilátás. A Dunántúlon kisebb eső, zápor, főleg a Tiszántúlon elszórtan zápor, néhol zivatar is lehet. Az északnyugatira forduló légmozgás nagy területen megélénkül, sőt meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb, nyugaton a hidegebb idő.

Figyelmeztető előrejelzés keddre

Míg az éjszaka folyamán főként az ország északi felén voltak zivatarok, addig reggelig a zivatartevékenység fokozatosan az ország északkeleti harmadára helyeződik át. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/h, de akár >80km/h is lehet), valamint jégeső (>1-2 cm) is kísérheti.

Napközben északkeleten és a Tiszántúlon lehet zivatarok kialakulására számítani, melyeket intenzív csapadék (>10-20 mm), viharos széllökések (~60-80 km/h) és kisebb méretű jég (<1-2 cm) kísérhet.

Elsőfokú veszélyjelzést Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Veszprém megyékre adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Te a maradék 10%-ba tartozol, esetleg te is elbuksz ezen a KRESZ-teszten? Most kiderül!

Forrás és fotó: OMSZ / met.hu; leadfotó: 123rf.com

Oldalak