Utazás

Kezdődik a meteorológiai nyár, hamarosan az időjárás is felzárkózik

Az időjárás körülbelül egy hónappal hátrébb jár, de a június legalább napfénnyel, zivatarok nélkül indul, sőt, pár napon belül már nyárias időre is számíthatunk. Mondjuk a részleteket.

Keddi időjárás előrejelzés

Június 1-jével kezdődik a meteorológiai nyár, noha az elmúlt napok időjárásán ez nem feltétlen megfigyelhető. Az év hatodik hónapja nagyjából egy hónappal van lemaradva, a június olyan időjárással kezdődik, ami inkább május 1-jére jellemző. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedden többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, de ezekből legfeljebb délkeleten, ott is inkább csak a nap első felében alakulhat ki néhány zápor. Az északias szél többfelé élénk, főként a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben olykor erős lesz. A hőmérsékleti maximum még elmarad az évszakos átlagtól, de a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 22 fok között várható.

A zivatarok az esti órákban lecsengenek, éjszaka már megnyugszik a légkör. Az intenzív gócokhoz apró szemű jégeső, >20 mm feletti hirtelen lezúduló csapadék, lokálisan akár ezt meghaladó mennyiség sem kizárt) és viharos (~60-70 km/h) széllökések is társulhatnak. A déli órákban a délkeleti határ mentén kis eséllyel megdörrenhet az ég.

Mikor érkezik az igazi nyár?

Most már mondhatjuk, hogy érkezik a nyár! A hétvégéig fokozatos melegedés kezdődik, a hőmérséklet akár már a 25 fok körüli tartományt is elérheti (23 és 28 fok között alakul), és egészen vasárnapig nem kell csapadéktól tartani. „A hét második felében tovább csökken a csapadékhajlam, csak elvétve fordul elő zápor, zivatargóc. Napról napra magasabbra emelkedik a hőmérséklet, ami lassan elérheti az évszakos átlagot. Nem kell már sokáig várnunk az igazán jó időre!” – árulta el a Blikknek Pártai Lucia meteorológus, aki szerint pénteken és a hétvégén is alapvetően napos, nyáriasan meleg idő ígérkezik, erős UV-sugárzással. Zápor, zivatargóc előfordulása továbbra sem kizárható, de előreláthatólag nem lesz jellemző, azaz csak kis területeket érinthet.

Gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk majd meg Magyarországról. Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel és hegesztőszemüveggel is nyomon követhetjük.

Fotó és leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Sztárok
Katalin hercegné és Vilmos herceg igyekeznek megóvni gyermekeiket a túlzott médiafigyelemtől, olykor-olykor azonban megörvendeztetik a rajongókat egy-egy családi kulisszatitokkal – épp így tett a...
Sztárok
Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.
Sztárok
A 39 éves Cristiano Ronaldo régóta sokkolja a világot azzal, hogy elfelejtett megöregedni. Talán a rajongói által felfedezett szokása egy újabb szépségtrend eredménye vagy valami komolyabb ok állhat...