A hőség mellett egy másik veszélyre is figyelmeztet kedden a Meteorológiai Szolgálat

Hétfő déltől hőségriadó van érvényben Magyarország egész területén, de az Országos Meteorológiai szolgálat egy másik időjárási jelenségre is felhívja a figyelmet, fokozott óvatosságra intenek mindenkit.

Keddi időjárás előrejelzés

Hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos a következő napokban várható tartós kánikula miatt, az ország egész területére. Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői veszélyjelzésében azt írta: fokozódik a hőség. Kedden már – az észak-északnyugati tájak kivételével – nagy területen 27 fok felett, sőt délkeleten 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. A következő napokban többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet, a nappali csúcsértékek pedig a 38 fokot is elérhetik.

Az OMSZ előrejelzése szerint ezen kívül kedden a többórás napsütést néhol fátyolfelhők szűrik, de emellett gomolyfelhők is képződnek, azonban csak helyenként fordulhat elő főként az északnyugati, északi megyékben zápor, egy-egy zivatar. Többfelé erős lesz a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között várható.

A hőségre vonatkozó veszélyjelzések mellett, néhány megyében a zivatar miatt is figyelmeztet az OMSZ. Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyékben másodfokú veszélyjelzés van érvényben. A zivatarokhoz erős vagy viharos széllökés (45-70, kis eséllyel > 70 km/h), intenzív csapadék (10-25, kis eséllyel > 25 mm), esetleg jégeső (jellemzően < 1-2 cm) társulhat.

Rózsaszínné vált egy patagóniai lagúna Argentína déli részén. A jelenség aggasztó a helyi lakosok és a hatóságok számára is.

Fotó: OMSZ; leadfotó: 123rf

Oldalak