Utazás

Közeleg az elmúlt néhány évszázad legnagyobb holdfogyatkozása

A fantasztikus égi jelenség csaknem 3 és fél órán keresztül tart majd.

Csak egy apró szelete lesz látható

Az elmúlt évszázadok leghosszabb holdfogyatkozása lesz látható péntekre virradóan - jelentette az amerikai űrhivatal. A NASA közleménye szerint a fantasztikusnak ígérkező égi jelenséget az Észak-Amerikában, Kelet-Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban élők figyelhetik majd meg.

A Nappal szemben lévő Hold olyan közel lesz a Földhöz, hogy áthalad a Föld déli részének árnyékán és egy csaknem teljes holdfogyatkozás valósul meg – fogalmazott honlapján az amerikai űrkutatási hivatal.

A holdfogyatkozás 3 órán, 28 percen és 23 másodpercen át tart majd, ez évszázadok óta a leghosszabb. Ennek során a Holdnak csak egy apró szelete lesz látható, 97 százaléka eltűnik a Föld árnyékában, a Hold és a Nap ugyanis éppen a bolygó két ellentétes oldalán fog elhelyezkedni.

A Hold vöröses-barnás színű lesz, amikor bekerül az árnyékba.

(MTI)

Fotó: 123rf

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói döbbenetes felfedezést tettek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Sztárok
Vecsei H. Miklós a Sunday Brunch c. műsor vendége volt, ahol többek között a Vígszínház és Eszenyi Enikő botrányáról is beszélt, valamint elmondta véleményét az intézmény jelenlegi vezetőjéről,...