Napi időjárás - sok csapadék, több helyen hó is várható

Mutatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését szerdára.

Sok csapadék - január 6. időjárása

Az előrejelzés szerint a következő egy-két napban még viszonylag "melegebb" idő várható, nem lesznek mínuszok, valamint több órás napsütésben lehet részünk országszerte. Az igazi hideg hétvégére érkezik meg, de sok csapadékkal és hózáporokkal már hét közepétől számolhatunk - ezt az OMSZ és az Időkép is megerősíti.

"Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből zömében eső várható. Ugyanakkor a Dunántúl magasabban fekvő helyein, illetve az Alpokalja tágabb környezetében havas eső, hó is hullhat. A Tiszántúlon reggelig még nem valószínű csapadék. Néhol megélénkül a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban -1 és +4 fok között valószínű" - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.

Figyelmeztető előrejelzés

"Az áthelyeződő csapadékzóna intenzívebb részeiben az eső mellett havas eső, hó is eshet, de síkvidéken délelőttig inkább csak a nyugati, északnyugati határvidéken, illetve a Bakony völgyeiben alakulhat ki legfeljebb vékony (lepel - 1-2 cm-es), olvadozó hóréteg. Ugyanakkor főleg a Kőszegi- és Soproni-hegység, esetleg a Bakony magasabb csúcsain ennél több, akár 5 cm-t elérő, meghaladó (tapadó) hó is hullhat. A nap hátralevő részében (is) inkább az eső lesz a jellemző csapadékforma, keletebbre jellemzően ~600-700 m felett válthat át az eső havas esőbe, hóba (magasabb csúcsokon néhány cm hó eshet).

Estétől főleg az északnyugati, északi tájakon alakulhatnak ki hózáporok a záporok mellett: az erősebb hózáporok (akár síkvidéken is) lepel - 1, 2 cm-es vékony hóréteget hagyhatnak maguk után" - írja az OMSZ.

Mediterrán ciklon érkezik pénteken

Az Időkép szerint pénteken egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, melynek következtében az Alpokalján és a Kisalföld térségében havazás alakulhat ki, délen pedig szintén előfordulhat felváltva havas eső, illetve hó.

Képernyőfotó, leadfotó: OMSZ, 123rf; forrás: OMSZ, Időkép

Oldalak

Szólj hozzá Te is!