Utazás

Elsöprő kánikula és váratlan lehűlés: igazi meteorológiai hullámvasút vár ránk a héten

A hét elején ismét intenzív felmelegedés kezdődik, az új - és valószínűleg idén utolsó - hőhullám azonban csak pár napig tart majd.

Újra a feje tetejére áll az időjárás

Augusztus közepén újabb hőhullám söpör végig hazánkon, de a kánikula csak néhány napig tart majd, hétvégén ugyanis ismét lehűlés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Ma a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. Főleg az ország északkeleti, keleti harmadán, illetve a nyugati megyékben lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél. Zivatar környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, csak helyenként lehet zápor, zivatar. A nyugatias szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.

Szerdán gomolyfelhős, napos, csapadékmentes idő várható. A nyugati szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, majd délutántól nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél a Dunántúlon megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között alakul.

Pénteken hidegfront érkezhet, emiatt felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Összességében több helyen van esély záporra, zivatarra. A délnyugati szél nagy területen megerősödik, helyenként - nem csak zivatar környezetében - viharossá is fokozódik. A szél délutántól a nyugati megyékben északnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 29 és 35 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb, míg a Tiszántúl egyes részein több fokkal melegebb is lehet.

Szombaton felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, az ország középső részein viharos széllökések is valószínűek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Fotó: 123rf

Oldalak

Utazás