Brutális hideg várható a héten, befagynak a legnagyobb hazai állóvizek

Kemény napokkal búcsúzik a január, és a lehűlés hatásait már ma is a saját bőrünkön tapasztalhatjuk majd. Napközben mindössze -5, +2 fokra lehet számítani.

Összefüggő jégtakaró jöhet létre a Balatonon

Nem lesz kellemes január utolsó hete a meteorológia szempontjából: a nagy hidegben jó esély mutatkozik arra, hogy nagyobb állóvizeink is befagyjanak, így a Balatonon is összefüggő jégtakaró képződhet - jelentette az Időkép.

Ma túlnyomóan derült, napos idő várható a legtöbb helyen csapadék nélkül. A nyugati határ közelében lehetnek erősen felhős vagy borult területek, ahol délelőtt még havazhat, de délután ott is kiderül az ég, és ezzel együtt a csapadék is megszűnik. Az északkeleti szél mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1, +1 fok között alakul, de az északkeli határnál ettől hidegebb is lehet.

Kedden észak, északnyugat felől szakadozott felhőzet húzódik fölénk, de a déli megyékben több órára kisüt a nap, majd napnyugta után ott is megnövekszik a felhőzet. Számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű, legfeljebb helyenként valószínű hószállingózás. Főleg nyugaton helyenként havas eső, ónos eső, eső is előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -12 és -3 fok között várható, de a szélcsendes, hóval borított vidékeken akár -15, -18 fok is lehet. A csúcsérték többnyire 0 fok körül alakul, északkeleten azonban több fokkal fagypont alatt is maradhat a hőmérséklet.

Szerdán felhős idő lehet a jellemző, de előfordulnak napos körzetek, illetve periódusok. Néhol lehet hószállingózás, kisebb havazás, (északkelet felé nő a szilárd csapadék esélye), illetve nyugatabbra havas eső, eső is előfordulhat. Időnként megélénkül az északnyugati szél. A minimum-hőmérséklet általában -5 és +1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon hidegebb lesz. A csúcsérték többnyire 1 és 6 fok között alakul, északkeleten azonban néhol gyengén fagyhat napközben is.

Csütörtök éjjel többfelé képződik köd, ami napközben feloszlik, ezt követően változóan felhős idő várható, délnyugaton, nyugaton lesz a legtöbb napsütés. Helyenként - főleg északkeleten - előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugatira forduló szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában -6 és +1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes vidékeken hidegebb is lehet. A csúcsérték többnyire 0 és +7 fok között valószínű.

Pénteken keskeny hidegfronti felhőzet vonul át felettünk, mögötte felhőátvonulásokra számíthatunk. Helyenként előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. A nyugati, északnyugatira forduló szelet több helyütt élénk, erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban általában -7 és -1 fok között várható, de a kevésbé felhős, szélcsendes vidékeken hidegebb is lehet. A maximum többnyire 2 és 7 fok között valószínű.

Szombaton vastag melegfronti felhőzet húzódik fölénk, hatására mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé valószínű csapadék: északkelet felé haladva növekvő eséllyel havazás, másutt vegyesen eső, havas eső, de átmenetileg ónos eső is eshet. A délnyugatira forduló légmozgás többfelé lesz erős, sőt néhol viharos közeli széllökések is előfordulhatnak. A minimum általában -5 és 0 fok között alakul, délután 1 és 7 fok közötti értékeket mérhetünk - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fotó: 123rf

Oldalak