52 éve volt a Holdra szállás – vagy mégsem? Innen indultak a legelképesztőbb összeesküvés-elméletek

1969. július 20-án Neil Armstrong az emberiség történelmében először a Holdra lépett. A mai napig vannak olyanok, akik kételkednek ennek a történelmi pillanatnak a valódiságában, és úgy tartják, az egész csak átverés volt. Cikkünkben utánajárunk, hogy honnan indultak ezek az összeesküvés-elméletek és mi az alapjuk.

Ember a Holdon

Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – hangoztak el Neil Armstrong azóta legendássá vált szavai 52 évvel ezelőtt, amikor társával, Buzz Aldrinnal együtt 1969. július 20-án elsőként a Holdra léptek. Az Apollo-11 volt az első kísérlet, egyben az első sikeres Holdra szállás. A két űrhajós magyar idő szerint 21-én hajnali négy óra tájékán a Nyugalom Tengerén szállt le, a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán, majd két és fél órás holdsétát tettek, amelyen több mint húsz kilogrammnyi holdkőzet- és holdpormintát gyűjtöttek. Az expedíció harmadik tagja Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal leszállt a felszínre.

A sikeres holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény, emellett a hidegháborús katonai szembenállás idején az egész emberiség eggyé válását elősegítő, szimbolikus esemény volt, amely rövid időn belül elvezetett a nagyhatalmak világűrbeli együttműködéséhez és a katonai enyhüléshez.

Az Apollo-program lezárását követően hamar napvilágot láttak az első összeesküvés-elméletek. Lapozz a folytatásért!

Oldalak