A hétvégén még változékony lesz az időjárás, a jövőhéten aztán berobban a kánikula

A hétvégén még igazi szeszélyes tavaszi időjárás van kilátásban, a jövő héten azonban beköszönthet a szezon első hőhulláma, átlépjük majd ugyanis a 30 fokot.

Hétvégi időjárás előrejelzés

A hétvégén is változékony lesz az időjárás: a napsütés mellett többször beborul majd az ég és záporokra, zivatarokra is készülni kell. Ugyanakkor többfelé 25 fok felett alakulnak a csúcsértékek – az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a Dunántúl nyugati részén lehet vastagabb a felhőzet, máshol fátyolfelhőzet szűri a napsütést, valamint gomolyfelhők is képződnek. Estére a Dunántúl többi részén is megvastagodhat a felhőtakaró. Délután főleg a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegység tágabb térségében várhatók záporok, zivatarok. Az Alföld délkeleti részén kis eséllyel lehet csak csapadék. Nagyobb területen megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban 6 és 13 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 21-27 fokig melegszik a levegő.

Szombaton a déli, délkeleti országrészben kevesebb, máshol több körzetben valószínű záporeső, zivatar. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A minimumok 7 és 13, a maximumok 19 és 27 fok között várhatók. A hosszabb ideig csapadékos tájakon mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Vasárnap több helyen felhős lesz az ég, de az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisüt majd a nap. Szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Helyenként, zivatar térségében meg is erősödik a szél. A hajnali 7-13 fokról 19-27 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Ami a következő hét időjárását illeti, az Időkép előrejelzése szerint szerdán felmelegedés kezdődik, a hét második felében pedig tetőfokára hág a meleg, csütörtöktől szombatig minden nap átléphetjük a 30 fokot. A napi középhőmérséklet 3 napon át meghaladhatja a 25 fokot, így ez lehet az év első hőhulláma. Ezzel együtt az e hetinél szárazabb időnk lesz, csak kevés záporra, zivatarra van kilátás.

A budapesti Hősök terén rendezett csapatbemutatókkal tegnap kezdetét vette a 2022-es Giro d'Italia, amelynek nyitószakaszait május 6-8-ig hazánkban rendezik. Az előzetes tájékoztatásoknak megfelelően a Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt ideje alatt már péntektől parkolási tilalmakra, forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra számíthat a lakosság.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak