Marad a hőség: továbbra is vörös kód és harmadfokú figyelmeztetések vannak érvényben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) várhatóan pénteken 20 óráig meghosszabbította a kedden elrendelt vörös kódot, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot napi középhőmérséklet. A hőség miatt péntekre ismét adott ki harmadfokú figyelmeztetéseket is az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétvégi időjárás előrejelzés

Az OMSZ az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írta: pénteken mindenhol eléri a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, sőt délkelet felé haladva egyre magasabb lesz ez az érték, a Dél-Alföldön a 29 fokot is meghaladhatja. Emiatt Békés és Csongrád-Csanád megyére harmadfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ennek megfelelően pénteken a sok napsütést általában kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja. Az ország döntő részén nem várható csapadék, de a Dunántúl északnyugati, nyugati részein, illetve esetleg az Északi-középhegység térségében kialakulhat néhol zápor, zivatar. A légmozgás méréskelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. Zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 32 és 36 fok között várható.

Szombaton az ország északi felén a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, néhol heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel. Délen sok napsütésre van kilátás, kevesebb lesz a gomolyfelhő, és csak helyenként fordul elő csapadék. A szél délnyugatiról, nyugatiról északnyugatira, északira fordul, élénk, helyenként erős, zivatarok környezetében viharos lökések kísérik. A hajnali 16, 23 fokról délutánra 27 és 37 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb, északnyugaton a hűvösebb.

Vasárnap a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás, és több helyen várható zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Északnyugaton, északon a legnagyobb, délkeleten a legkisebb a csapadék esélye. A szél délnyugatiról, déliről északnyugatira fordul, nagy területen erős, a Dunántúlon, illetve zivatarok környezetében másutt is viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 16 és 22, a legmelegebb délutáni órákban 27 és 38 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton, nyugaton a hűvösebb.

Beleszédül az ész, annyira izgalmas és szemet gyönyörködtető események zajlanak hamarosan a nyári égbolton.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak