Hazánk kisvasútjai, melyekre neked is fel kell ülnöd

Hazánkban számos kisvasút található, melyek a maguk nemében mind egyedülállóak. Némelyik varázslatos tájakon halad át, míg akad, amelyiken a személyzet nem épp hétköznapi. Íme ezen vasutak közül néhány, melyeket neked is érdemes kipróbálnod.

Gyermekvasút
A fővárosban a Széchenyi-hegy és a Hűvösvölgy közötti szakaszon közlekedik a Gyermekvasút. Akik még nem hallottak róla, azoknak az lehet az első gondolatuk, hogy a vonat gyerekeknek készült. Az igazság azonban az, hogy ezen a vasúton a lurkók töltik be a felnőttek szerepét, ugyanis ezek az iskolások teljesítenek szolgálatot, ők ülnek a mozdonyvezető kabinban, tőlük vehetünk menetjegyet és ők is ellenőrzik azokat.

A vasút vonalán gyönyörű természeti látványosságokban gyönyörködhetünk, hiszen a város egyik legszebb és legzöldebb útvonalán haladunk végig. Játszóterek, kilátók, emlékművek és káprázatos erdős területek mellett robog végig a kisvasút, akinek azonban még ez sem elég, annak érdemes akkor ellátogatnia ide, mikor különleges programokat biztosítanak a látogatóknak. A Gyermekvasút hosszú évek óta nyújt felhőtlen kikapcsolódást az egész család számára.

Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút
A Bükkben mintegy 5 kilométeres szakaszon halad végig a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút Felsőtárkány és a Stimecz-ház között. A rövid szakaszon és környékén megannyi látványosságot fedezhetünk fel. A Vöröskő-forrás a kisvasút végállomásától nem messze például a Bükki Nemzeti Park egyik legérdekesebb része. Tél végén, mikor a hó megolvad, felgyülemlik a víz, ami úgy tör a felszínre, mintha szökőkútból lőnék ki.

Itt találhatóak még különféle turistautak kiindulópontja, de van erdei tanösvény, vadaspark is, a vasút területén pedig megnézhetjük a régi járművek kiállítását, a régi vízimalomból átalakított épületet, valamint a vasúti műhely gépeit.

Hortobágyi Kisvasút
A Hortobágyi Nemzeti Park területén a halastavak környékén jár a Hortobágyi Kisvasút, melynek eleinte a célja az volt, hogy az itt élő halakat etessék, kifogásuk után pedig elszállítsák. Napjainkban azonban - mivel már védett területté van nyilvánítva - az itt őshonos és vándorló vízimadarak bemutatására és megfigyelésére szolgál. A kisvasút útvonalát tanösvényekkel és kilátókkal bővítették ki, megkönnyítve ezzel azoknak a vendégek dolgát, akik természetes élőhelyükön szeretnék megfigyelni a madarakat.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút
Miskolc és Garadna között közlekedik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, mely néhány év múlva ünnepli 100. születésnapját. Bár a kisvasút csak egy állomással érinti Lillafüredet, a helyiek mégis ezt a nevet választották neki, melynek egyik oka, hogy a vonat útvonalán a tündéri kisváros a legszebb.

A Lillafüredi Erdei Vasút igazán népszerű az útvonal környéki látványosságoknak köszönhetően vált. Itt található egyebek között hazánk kevés vízeséseinek egyike a lillafüredi vízesés, a Szeleta-barlang, a Függőkert, melynek területén az Anna-mésztufa barlang is áll, a neoreneszánsz stílusú Palotaszálló és a hámori mászó fal.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!