Hazai kirándulóhely, ahol elszáll minden gondod

Ha Balaton-Felvidék felé vesszük az irányt, már jóval Monoszló előtt látni az ősi tanúhegyet, ami különleges formájával messziről úgy néz ki, mint egy tömés előtt álló fog.

A Káli-medence impozáns őrszeme

Általában keverik az emberek a Káli-medence tanúhegyeit. „Most ez a Csobánc vagy a Gulács?” De aki Hegyestűt egyszer is látta, többé nem keveri össze semmivel. Pedig a formáját nem elsősorban az időnek és az eróziónak köszönheti, hanem a bányászatnak. Nem gondoltam soha, hogy bazalt-rajongó leszek, bár az oszlopos elválású lávák máshol is nemzeti kincsnek számítanak. A legismertebbek természetesen a nagy kiterjedésű és szép, szabályos oszlopokat felvonultató helyek, mint például az észak-írországi Óriások útja (Giant’s Causeway) vagy az amerikai Ördögtorony (Devil’s Tower). Minden vulkáni területen, tehát minden kontinensen, sőt még a Marson is vannak bazaltoszlopok. Itthon a legismertebb helyek a Szent György-hegy, a Bér melletti ritka, hajlott andezitoszlopok, a Somoskői vár aljában ívelő vékony bazaltoszlopok és a Hegyestű félbevágott vulkáni kúpja. Szóval azért nincs belőlük olyan sok és évmilliókon sétálhat az ember, ha felmászik az ember.

Út a csúcsra

Hegyestűre egyébként - a látszattal ellentétben - könnyű felmászni. Főleg azért, mert az út nagy része autóval is megtehető, tehát kisgyerekekkel vagy idősödő szülőkkel is teljesíthető séta. Autóval a Zánka-Köveskál közti műútról, Monoszló irányába kanyarodjunk, majd jobbra letérve a keskeny bekötőútra, érünk fel a bejárati sorompóhoz. Mögötte nagy parkoló található. A legközelebbi buszmegálló, a Zánka és Köveskál közti Monoszlói elágazás, ahonnan a Kék sáv jelzéseket követve, a kocsik által is használt úton jutunk fel a fogadóépülethez. Monoszlóról a Sárga sáv jelzésű út valamivel izgalmasabb és változatosabb feljutást kínál. A néhány lépcsőfok megmászásáért a jutalom: lélegzetelállító panoráma és különleges életérzés. Egyrészt látható innen a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, tőle nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető. Másrészt „a világ tetején” állhatunk, ahol átjár a létezés, a szél pedig elfújja minden gondunkat.

Árpád-kori cserepeket is találtak a hegy tetején, de a geológusok szerint Hegyestű 8 millió évvel ezelőtt keletkezett egy lávakitörésnek köszönhetően.
Kattints a további képekért!

Leadfotó:123rf
Fotók: Femcafe.hu / Kraszkó Zita

Oldalak