Utazás

Három budapestnyi jéghegy vált le az Antarktiszról

A Chasm-1 elnevezésű, mintegy 1550 négyzetkilométeres, azaz nagyjából három budapestnyi jéghegy vasárnap este szakadt le.

Egy természetes folyamat, amit a klímaváltozás felgyorsít

A British Antarctic Survey brit kutatóintézet szerint hatalmas jégtábla vált le az Antarktiszról – írja az MTI.

Két éve ugyanebben a térségben, vagyis a Brunt-selfjég tengerbe nyúló jégtömegéről már leszakadt egy hasonlóan hatalmas jégdarab. A selfjégen található a Halley VI brit kutatóállomás, amelyről a szakértők évek óta figyelemmel kísérik a jégen keletkező gigantikus repedéseket.

A jéghegyek keletkezése természetes folyamat, amelyet viszont a globális felmelegedés jelentősen felgyorsít. Az Antarktiszon az éghajlati átalakulás hatása erősen érezhető, tavaly a térség több pontján is hőmérsékleti rekordokat mértek. 2022 februárjában az utóbbi 44 év műholdas megfigyelései során a jégtakaró legkisebb kiterjedését dokumentálták.

Fotó: 123rf

A planéták egy vörös törpe lakható zónájában találhatók, kozmológiai szempontból mindkettő közel fekszik a Földhöz.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Egészség
Talán nem is gondolnád némelyikről, milyen káros, negatív hatást gyakorolhat az agyadra és annak működésére.
Sztárok
Céline Dion-t évek óta visszatérő izomgörcsök kínozzák, ám az orvosok csak nemrég diagnosztizálták, hogy krónikus fájdalmait egy idegrendszeri betegség okozza. Állapota a kezelések ellenére sem...
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...