Utazás

Erre biztosan nem gondolnál! – Az emberek kinézetére is hatással lehet a globális felmelegedés

A globális felmelegedés miatt csökkenhet az emberi test mérete, mivel úgy tűnik, a kisebb emlősök jobban bírják az emelkedő hőmérsékletet.

Csökkenhet az emberek mérete

Előre jelezheti az ember jövőjét az, ahogy korábban más emlősfajok reagáltak a klímaváltozásra – idézte a The Guardian keddi kiadása Steve Brusatte-et, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusát.

globális felmelegedés hatás jégtakaró veszély hőmérséklet jövő emberi élet

Forrás: 123rf

Nem velünk fordulna elő először ez a folyamat

Az ember jelenlegi helyzetét az ősi lovakéhoz hasonlította, amelyek kisebb termetűek lettek mintegy 55 millió évvel ezelőtt, az úgynevezett paleocén-eocén korszaka idején.

„Nagyszerű kövületek állnak rendelkezésünkre a legutóbbi nagy földtörténeti felmelegedés idejéből. Hátborzongató a hasonlóság a jelenlegivel”

– emelte ki a szakértő, aki arra is kitért, hogy a mai világ melegebb részein élő emlősök gyakran kisebbek, mint a hűvösebb területeken élők. Ez a Bergmann-szabályként ismert ökológiai elv. Noha az okok nem teljesen ismertek, valószínű, hogy a kisebb állatok bőrfelülete a térfogatukhoz képest nagyobb a termetesebbekhez képest, így könnyebb levezetni a felesleges hőt.

„A zsugorodás a klímaváltozással való megküzdés gyakori módja” – jelentette ki Brusatte, viszont kiemelte, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden emlős kisebb lett, de úgy tűnik, ez az általános trükk, amikor gyorsan emelkedik a hőmérséklet. (MTI)

Az IKEA közleményben hívta fel a vásárlók figyelmét a hibás termékre.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Utazás
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!