Utazás

Két, a Földhöz döbbenetesen hasonló bolygót találtak a kutatók a közelünkben, élet is lehet rajtuk

A planéták egy vörös törpe lakható zónájában találhatók, kozmológiai szempontból mindkettő közel fekszik a Földhöz.

Elvileg víz is lehet az égitesteken

Két, a Földhöz megdöbbentően hasonló bolygóra bukkantak a kutatók, és egyik sem fekszik túlságosan messze a mi planétánktól - számolt be róla a ScienceAlert. Az égitestek egy vörös törpe lakható zónájában találhatók. A GJ 1002 jelzéssel ellátott csillagot kozmológiai szempontból kifejezetten kis távolság, "csupán" 15,8 fényév választja el a Földtől.

A lakható zóna azt a régiót jelöli egy csillag körül, ahol elvileg fennmaradhat az általunk ismert élet számára nélkülözhetetlen folyékony víz. Az persze, hogy az említett bolygók elhelyezkedése optimálisnak mondható, nem jelenti szükségszerűen, hogy élet is van rajtuk. Köztudomású, hogy a Mars is a Nap lakható zónáján belül helyezkedik el, eddigi tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy nincs rajta élet.

Vera María Passenger, a Kanári-szigeteki Csillagászati Intézet tudósa és a csapat tagja úgy saccolja, a GJ 1002 alig egynyolcad naptömegű. „Egy elég hűvös, halvány csillag. Ez azt jelenti, hogy lakható zónája nagyon közel van a csillaghoz” – fogalmazott.

Ennyi idő alatt kerülik meg a csillagukat

A kutatók az ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) és a CARMENES (Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Echelle Spectrographs) nevű eszközökkel folytattak vizsgálatokat a 2017 és 2021 között időszakban. A GJ 1002b és a GJ 1002c jelű planétákról egyelőre nem áll rendelkezésünkre túl sok konkrét információ, annyi azonban bizonyos, hogy az egyik 10, a másik 20 nap alatt kerüli meg csillagát.

Mivel az égitestek relatíve közel helyezkednek el a Földhöz, így a kutatóknak alkalma nyílik rá, hogy megvizsgálják a légkörüket. Napjainkban a kutatók hozzávetőleg 5000, a Naprendszeren kívüli planétát, úgynevezett exobolygót ismernek. A technológia ugrásszerű fejlődésének köszönhetően a szakértők ma már meglehetősen részletes képet kapnak az adott égitestek tulajdonságairól.

Fotó: 123rf

A váratlan eseményre december 19-én került sor, a lökéshullám miatt jelentékeny mértékben megnövekedett egy G1 kategóriájú geomágneses vihar kialakulásának esélye.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
A fesztiválon nem csupán a nemzetközi filmvilág krémje, de a 36 éves magyar színésznő, Trokán Nóra is tiszteletét tette.
Lifestyle
Az elektromos fogkefék régebben egészen különleges dolognak számítottak, manapság viszont már szinte mind ezeket az eszközöket használjuk fogaink tisztán tartásához.