Utazás

Vérfagyasztó hangokat rögzítettek a Föld légkörében: még a tudósok sem jöttek rá a nyugtalanító jelenség forrására

Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.

A nem ismert tartomány

A szakemberek nemrég a sztratoszférába - mintegy 21 kilométeres magasságba - engedtek fel egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballont - írja a Washington Post. Joggal hihetnénk azt, hogy a sztratoszféra nyugodt, békés hely, ahol semmi izgalmas nem történik, de a kutatóballon által detektált furcsa, szinte már kísérteties hangok durván rácáfolnak erre az előfeltevésünkre. A sztratoszférában persze már az úgynevezett infrahangok - vagyis az emberi fül számára nem érzékelhető zajok és zörejek - tartományában járunk. A ballon által felvett néhány hangnak ismert a forrása, de akad köztük olyan is, ami még a legtapasztaltabb kutatóknak is feladja a leckét.

A kutatóballon olyan kísérteties, szaggatott recsegést rögzített a sztratoszférában, melyre egyelőre még a tudósok sem találtak magyarázatot.
Kattints a további képekért!

Egy nemzedék múlva láthatatlanná válhat az összes csillag az égbolton, leszámítva a legfényesebbeket.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Emma Ferrer az idő múlásával egyre inkább hasonlít világhírű nagymamájára, szépség tekintetében pedig már most utolérte őt.
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.