Figyelem! Ezekre a megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn még tavaszi idő várható, utána jön az eső… Országos időjárás-előrejelzés.

Hétfői időjárás

Napközben napos idő lesz a jellemző fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében, majd délutántól nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, ezzel együtt a Dunántúlon, majd az Északi-középhegységben is elszórtan zápor, sőt a Kisalföldön zivatar is kialakulhat. Estére már mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli szél napközben megélénkül, a Dunántúlon megerősödik, estétől az északnyugatira forduló szelet arrafelé viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható.

Az enyhe hétfő után érkezik egy hidegfront hazánk területére, amely legalább csütörtökig hideg, barátságtalan, csapadékos időjárást hoz magával.

Elsőfokú veszélyjelzés hétfőn

A hétfő délutáni órákban elsősorban az Alpokalján és a Kisalföldön, kisebb eséllyel annak tágabb környezetében is előfordulhatnak zivatarok. Késő délutántól, estétől a Dunántúl északnyugati területein és a Bakony térségében viharossá fokozódik az északnyugati szél, helyenként a 70 km/h-t is elérhetik a legerősebb széllökések.

Zala megyében a széllökések miatt adott ki elsőfokú veszélyjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, ugyanis a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t is. Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben a széllökések mellett zivatarokra is figyelmeztetnek, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat ezeken a területeken. Komárom-Esztergom megyében csak zivatarok miatt van érvényben veszélyjelzés.

Forrás: met.hu; leadfotó: Anton Atanasov / Pexels

Oldalak