Utazás

A magyar éghajlatkutató elárulta, mennyi esély van rá, hogy idén végre fehér karácsonyunk lesz

Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.

Azok a régi, varázslatos karácsonyok

A Z generációnál idősebb nemzedékek nem múló nosztalgiával gondolnak vissza a nyolcvanas-kilencvenes évek fehér karácsonyaira. Sajnos már nem is tudjuk a pontos idejét, mikor borította utoljára vastag hólepel az országot a szeretet ünnepén - ennek ellenére minden évben bőszen reménykedünk benne, hogy végre "megtörik az átok", és újraélhetjük a régi idők varázslatos hangulatú karácsonyait. Friss elemzésében dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója igyekezett megbecsülni, mennyi esély van rá, hogy 2023-ban tényleg fehérbe borulnak a magyar utcák karácsonykor.

A legtöbb karácsonyi mese és történet a 18-19. századra nyúlik vissza. Ekkor Európa éghajlata hűvösebb és hidegebb volt, mint napjainkban. Ezt nevezzük a kis jégkorszak időszakának, ami a 14. században kezdődött és a 19. században érkezett végpontjához. Az átlaghőmérséklet Európában, ebben az időszakban 1,5-2,5 °C-kal maradt el az 1991–2020 közötti időszak átlagától. Európában a telek hidegebbek, csapadékosabbak voltak. Jóval nagyobb volt az esély tehát arra, hogy az év utolsó napjaiban Közép-Európában is hideg, havas napok legyenek. A prágai feljegyzések szerint 1741-1870 között minden karácsonykor hó borította a (mai) Óváros teret.

A havas karácsonyok kora

Az 1960-2000-ig tartó négy évtized volt hazánkban az elmúlt 110 év leghidegebb decemberi periódusa. Az 1960-as és az 1990-es évtizedben fordult elő legtöbbször havas karácsony, míg a legkevesebb havas karácsony az 1970-es és 2010-es évtizedre jellemző.

Ha megnézzük, hogy az ország területének legalább 2/3-át mikor borította karácsony (december 24-26.) idején hó, akkor megállapítható, hogy 1960-2000 átlagában az egy évtizedre jutó fehér karácsonyok száma 3, ami jóval magasabb, mint a 2000-2020 közötti 1 nap. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 10 évből 1-szer fehér a karácsony az ország legalább 2/3 részén.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Halak hirtelen felindulásból kiléphet a munkahelyéről. Napi horoszkóp!
Sztárok
Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.
Sztárok
2013-ban kötötték össze az életüket, házasságukból három gyermek született.