Utazás

Fogadjunk, hogy sosem találnád ki! Valójában ezért festik fehér színűre a repülőgépeket

A hétköznapokban adottnak vesszük, hogy a legtöbb repülőgép fehér színű, de feltetted már magadban a kérdést, hogy miért is alakult ez így?

Tévedésen alapul a régi városi legenda

Nem szoktunk rajta különösebben rágódni, hiszen adottnak vesszük: a legtöbb repülőgép bizony fehér színű. Elgondolkodtál már rajta valaha is, hogy vajon miért is alakult ez így? Vajon a puszta praktikum diktálta, vagy egyéb megfontolások is szerepet játszottak benne? Miként arra az IFLScience cikke is emlékeztet, a régi városi legenda szerint a repülőgépek valójában azért fehérek, mert az ilyen színű festék egyszerűen könnyebb, mint a többi. Ez persze merő leegyszerűsítés, és egyébként sem fedi a valóságot. Bizonyára te is rengeteg "gépmadarat" láttál már, s afelől sincs kétségünk, hogy sok-sok repülőút van mögötted - ennek ellenére nagy tételben mernénk fogadni rá, hogy nem tudod, miért épp fehér színű a gépek többsége. Kíváncsi vagy rá?

Lapozz: most következő galériánkban meglelheted a választ!

A korai repülőgépeket még egyáltalán nem festették, aztán később ráébredtek, hogy a festék megakadályozza a jármű rozsdásodását, sőt így még a fémfelületek polírozását is meg lehet spórolni. Végül azért esett a választás a fehérre, mert ez a szín szívja magába a legtöbb hőt, így kevesebb energiát kell használni a gép hűtésére.
Kattints a további képekért!

A repülőgép a legbiztonságosabb és legkényelmesebb közlekedési eszköznek számít manapság, ám a fedélzeten megannyi aprócska, néha szinte már kétségbeejtően félelmetes titok várja még a rutinos utazókat is.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
A múlt század közepének kitűnő hangú énekesnője volt Dinah Washington, akinek tragikusan rövid életbe sokfajta stílus belefért. Az előadónő a dzsessz, a blues, de még a popzene műfajában is...
Fashion&Beauty
Valószínűleg te sem szoktad rendszeresen ellenőrizni sminktermékeid lejárati dátumát – nem vagy egyedül. Nem is gondolnánk viszont, milyen fontos lehet egyes termékek esetében.
Sztárok
Sydney van den Bosch-t 2013-ban ismerhettük meg a Miss World Hungary szépségversenyen, azóta pedig sikert sikerre halmoz, többek között modellként, influenszerként és a TV2 Szerencsekerék...