Te tudod, hol van Európa közepe? Meglepő, de Magyarországon található

Kontinensünk középpontja épp hazánkban van.

Európa szíve

Magyarország megannyi látnivalóval, nevezetességgel büszkélkedhet: építészeti remekművei legalább annyira lenyűgözők, mint természeti adottságai. Ám hazánk még ennél is több különlegességet tartogat – talán nem is gondolnád, de Magyarországon található Európa mértani közepe is, habár erről rengeteg elmélet látott már napvilágot. Többek között például a szlovákok és az észtek is azt állítják, náluk található a kontinens közepe, azonban ezt egy 1992-es felmérés megcáfolta. Az tehát szinte biztos, hogy országunk rejti Európa szívét – de vajon tudod, melyik településen található ez a pont?

Minden számítás alapja az, hogy Európa határaiba beleszámítjuk-e a szárazföldhöz tartozó szigeteket is vagy sem – így született meg az elmélet, miszerint Európa mértani közepe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán, egy Miskolctól 45 kilométerre fekvő tokaj-hegyaljai borvidéken található, amiről sokan még csak nem is hallottak.
Kattints a további képekért!

A következőkben 3 budapesti legendát mutatunk be, amelyek közül csak az egyik igaz. Vajon kitalálod, hogy melyik történt meg valójában?

Leadfotó, fotó: 123rf

Oldalak